Dostupni linkovi

Kako do dobrog posla na Balkanu?


Hronični nedostatak posla osnovni je razlog zašto mladi trbuhom za kruhom odlaze ka Zapadu, u razvijene zemlje svijeta.
Hronični nedostatak posla osnovni je razlog zašto mladi trbuhom za kruhom odlaze ka Zapadu, u razvijene zemlje svijeta.

U rubrici Radija Slobodna Evropa "Glasom mladih" bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Kako do dobrog posla, pitanje je svih pitanja za mlade ljude širom Balkana. Hronični nedostatak posla osnovni je razlog zašto mladi trbuhom za kruhom odlaze ka Zapadu, u razvijene zemlje svijeta. No, kada bi, kojim slučajem, mogli birati sektor u kojem bi se osjećali dobro na radnom mjestu, pa čak i kada bi mogli odabrati visinu plate, mladi iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije imaju različite vizije i obrazloženja šta bi to za njih bilo najbolje. Pojedinci smatraju da državna služba pruža sigurnost potrebnu da se 'normalno živi', dok je drugima veći izazov privatni sektor. Razumljivo, u manjini su oni koji bi pokrenili vlastiti biznis. U nastavku emisije poslušajte kako mladi iz Podgorice, Doboja i Novog Sada razmišljaju o ovoj temi, te da li imaju realna očekivanja kada je riječ o visini plate.

Za većinu mladih u Crnoj Gori državna služba je sigurno mjesto u kojem bi rado proveli svoj radni vijek, jer osim sigurnosti, kako su rekli anketirani Podgoričani našoj Leli Sćepanović, dobiju i određene privilegije u tom sektoru.

Državna služba posao snova za mlade Podgoričane
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Među mladima sa kojima je razgovarao naš Arnes Grbešić u Doboju i Usori više je onih koji bi zbog sigurnosti željeli posao u javnom sektoru. Stiče se, ipak, utisak i da među mladima iz BiH to više nije tako uvriježeno mišljenje, jer neki radije biraju privatni sektor.

Mladi BiH: Privatni vs javni sektor
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Podaci Parlamentarne budžetske kancelarije u Srbiji pokazuju da je gotovo 32 posto mladih do 24 godine starosti nezaposleno. Ova stopa je skoro duplo viša u odnosu na prosjek u Evropskoj uniji, no situacija je trenutno nešto bolja u odnosu na period prije četiri godine, jer je prosjek nezaposlenosti mladih pao za 13 procentnih poena, prema istom izvoru.

Statistički gledano, možda i postoji napredak, no šta o izboru posla kažu anketirani Novosađani, zabeležio je Norbert Šinković.

Mladi Novog Sada o željenim poslovima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i mladićima iz Bihaća koji su osnovali svoju IT kompaniju,kao i studentima Pedagoškog fakulteta Univerziteta iz Ciriha koji su dio ljetneg odmora proveli u Bosni i Hercegovini. Razgovarali smo i sa nosiocima nevladine inicijative iz Mostarskog teatra mladih koji nastoje, da naspram službenog jednonacionalnog koncepta, rade na zbližavanju mladih i edukaciji jednih o drugima. Predstvaljamo i Bracu Gajića iz Bijeljine, dvadesetogodišnjaka koji svojim video-klipovima na JuTjubu prikuplja stotine hiljada pregleda.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 23.09.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG