Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kako pomoći osamostaljenje mladih bez roditelja?


Koliko mladima bez roditelja na putu osamostaljenja pomaže okruženje u kojem žive?

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove sedmice tema je šta je potrebno da mladi bez roditeljskog staranja što bezbolnije prođu put osamostaljenja, te koliko im na tom putu pomaže okruženje u kojem žive.

Do posla i svog stana mladi teško dolaze, posebno u društvima u kojima su 'veze' i 'preporuke' presudni faktor za dobijanje posla. Društvo, poput bosanskohercegovačkog, crnogorskog ili srpskog mnogo ne mare kako će djeca bez roditeljskog staranja proći na putu osamostaljenja, te da li će bolje uslove potražiti negdje van granica svoje zemlje. Prvo idemo u Doboj, a priču ima Arnes Grbešić.

Mladi Doboja o pomoći djeci bez roditelja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
Direktan link

Dom za djecu i omladinu " Petar Radovanović" u Užicu postoji čitavo stoljeće i kroz njega su do sada prošle stotine i stotine mladih bez roditeljskog staranja iz cijele Srbije i regiona. I nakon punoljestva dok se još školuju mladi ostaju u domu, a kakva je njihova sudbina, ali i planovi za budućnost zna naša Novka Ilić.

Mladi užičkog doma 'Petar Radovanović'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
Direktan link

Mladi Podgoričani smatraju da niko ne treba nositi etiketu zato što je drugačiji, posebno u slučaju kada neko odraste bez roditeljskog staranja. Smatraju da država treba mnogo više uraditi da bi put ka osamostaljivanju bio mnogo lakši, javlja iz Podgorice Lela Šćepanović.

Mladi Podgoričani: Država treba više da pomogne
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
Direktan link

Podrška društva mnogo bi značila dvadesetdvogodišnjem mladiću iz Sarajeva Aldinu Omeroviću,nakon završetka studija ekonomije. On je trenutno, sa još šest mladića, smješten u kući za mlade, koja djecu bez roditeljskog staranja priprema za samostalan život. Ovaj nesuđeni košarkaš, zadovoljan je životom u kući za mlade i u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da mu prelazak iz doma u kuću nije predstavljao veliki problem.

Pripreme Aldina Omerovića za samostalnost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00
Direktan link


U najnovijoj emisiji Glasom mladih donosimo priču o diskriminaciji autističnog dječaka iz Rudog, dijabetesu – bolesti modernog doba od koje obolijeva sve više djece i mladih. Takođe, teme su nam bile i poljoprivredna škola sa domom učenika u Valjevu koja godinama dobija najviša priznanja u oblasti obrazovanja, ali aktivizam bihaćkih srednjoškolaca angažovanih na podizanju svijesti građana o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje

Glasom mladih 01.04.2018
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG