Dostupni linkovi

Narkotici - općeprihvaćena opasnost na Balkanu


Generic – Narcotic
Generic – Narcotic

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Mladi su izrazito ranjiva skupina kada je u pitanju korištenje opijata. Prvi eksperimenti sa alkoholom i drogama dešavaju se u periodu adolescencije, zbog pritiska okoline, ali i svojevrsne želje za samostalnošću, čiji privid daje uživanje u opijatima.

Na prostoru Balkana alkohol je najčešće opojno sredstvo, gotovo i socijalno prihvatljivo. Kada je riječ o narkoticima, oni su sve dostupniji, a o tom problemu se malo govori. Čak i mladi izbjegavaju govoriti o ovim temama, iako priznaju da njihovi vršnjaci koriste različite vrste opijata.

Najprije idemo u Travnik. Mladi s kojima je razgovarala Marija Augustinović tvrde da je alkohol među tom populacijom opće prihvaćen i da se dobar provod bez njega ne može ni zamisliti. I dok u alkoholu većina ne vidi nikakvu opasnost, niti se o tome razgovara, oni koji se ne žele uklopiti nerijetko postaju stigmatizirani i odbačeni od društva.

Mladi Travničani: Alkohol je opšteprihvaćen
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
Direktan link


Narkotici i alkohol rasprostranjeni su među mladima, rekli su za RSE neki od srednjoškolaca u Beogradu, a jedna od najpopularnijih droga je marihuana. Edukacije i prevencije, kako kažu, ima, ali nedovoljno. Djeca sa kojom je naš Zoran Glavonjić razgovarao u jednoj srednjoj školi u centru grada kažu da su svjesna opasnosti i da zbog toga ne koriste drogu.

Mladi Beograda: Marihuana je najpopularnija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
Direktan link


Sva istraživanja pokazuju da mladi u Crnoj Gori vrlo često konzumiraju alhohol i duhan, a prema rezultatima europskog istraživanja ESPAD za prošlu godinu svaki treći maloljetnik želi da se opija. Prema ovim podacima 40 posto ispitanika od 16 godina izjavilo je da je konzumiralo alkohol u mjesecu koji je prethodio istraživanju. Šta su podgorički gimnazijalci, našoj Leli Šćepanović, odgovorili na pitanja: da li piju, puše ili koriste neke druge opijate, i u kojoj mjeri...

Podgorica: Svaki treći maloljetnik želi da se opija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Čitavu emisiju "Glasom mladih" poslušajte ovdje:

Glasom mladih 11.03.2018
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG