Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Istine i zablude o Novom svjetskom poretku


Mladi Zapadnog Balkana govore o Novom Svjetskom poretku, gotovo tri desetljeća od kako je taj fenomen lansiran u javnosti.

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ovoga puta bavili smo se temom Novog svjetskog poretka. Pitali smo mlade koliko su upućeni u tu temu? Da li vjeruju u teorije zavjere, odnosno da svijetom upravlja mala skupina međunarodnih elita? Da li vjeruju te elite stoje iza nekih ratova u svijetu, događaja poput 11. septembra i rata protiv terorizma?

Novi svjetski poredak i teorija zavjere dobro su poznate krilatice, upotrebljavane u Srbiji tokom ratnih devedesetih, kojima je odgovornost za krvavi rat i raspad bivše Jugoslavije sa izabranih političara prebacivana na pleća nepoznatih “stranih moćnika”, ili pak dijelu država iz korpusa zapadnog svijeta. Kako taj svojevrsni fenomen, gotovo tri desetljeća od kako je lansiran, tumače mladi u Srbiji sa kojima je razgovarao Milan Nešić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

U Podgorici je pak o ideji Novog svjetskog poretka razgovarala Lela Sćepanović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

U nastavku idemo u Zenicu, pitali smo mlade što misle o ovoj temi. Neki od njih vjeruju da svijetom upravlja manja grupa ljudi. S druge strane ima i onih koji nisu čuli za pojam Novi svjetski poredak, javlja Šerif Babić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Sada idemo u svijet ekonomije. Kada mladi pokrenu privatni posao za njih je vrlo važno da im velike firme daju priliku za suradnju. Pokazuje to i primjer iz Tešnja gdje su prošle godine pravnik i ekonomist napustili sigurne poslove i pokrenuli vlastiti biznis. Sa njim je razgovarao Arnes Grbešić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00


U Unsko-sanskom kantou upoznajemo dva mlada inžinjera šumarstva. Oni su razvili program, pomoću kojeg se sječa i isporuka šumskih sortimenata kupcima danas se vrši u potpunosti u skladu sa svim zakonskim propisima. Ovo je priča o Jasminu Mešiću i Harisu Koljiću kolegice Dženite Duraković.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Konjic je jedan od 32 grada u Bosni i Hercegovini, u kojima se realiziraju projekti Fondacije "Mozaik". Riječ je o projektima neformalnih grupa mladih, u kojima je najbitnije, dobru ideju, pretvoriti u konkretne aktivnosti. Mirsada Ćosić ima detalje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Prestižni magazin Forbes objavio je svoju tradicionalnu listu mladih lidera "30 ispod 30", a ove godine na listi se prvi put našao i jedan Bosanac – osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović. Priznanje se dodjeljuje u 10 kategorija, a Halilović je odabran u kategoriji "Pravo i politika". S njim razgovarala Aida Đugum.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

David Temelkov, mladi je glazbenik iz Makedonije. U posljednje dvije godine polako osvaja regionalnu glazbenu scenu. Surađuje sa nekim od napoznatijih producenata u regiji. Pored pop muzike, našoj Lejli Omeragić Ćatić rekao je i da voli da izvodi tradiconalnu etno muziku Balkana.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG