Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brza ispred zdrave hrane


Mladi biraju brzu umjesto zdrave hrane

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Način života mladih danas uveliko se razlikuje od onoga kako su živjeli njihovi roditelji. Satima sjede pred kompjutorima, jedu gledajući televiziju, biraju brzu hranu umjesto zdrave, slabo se kreću, upozoravaju stručnjaci. Upravo te navike navode se kao neki od uzroka sve većeg problema gojaznosti u svijetu. Pitamo mlade Banja Luke, Podgorice i Užica vode li računa o svom zdravlju, bave li se sportom i paze li što jedu? Imaju li mladi zdrave navike, poslušajte u minutama koje slijede.

Bosna i Hercegovina se, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije nalazi u samom svjetskom vrhu po broju gojaznih, a liječnici i nutricionisti sve češće upozoravaju na nedostatak fizičke aktivnosti i lošu ishranu, posebno među mladima. Milorad Milojević pitao je Banjalučane paze li što jedu, koliko se kreću, i razmišljaju li uopće o zdravom načinu života.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
Direktan link

U razgovoru sa Lelom Šćepanović Crnogorci navode da im za zdrav način života, kvalitetnu hranu i tjelesnu aktivnost fali vremena i novca. Ipak, neki od njih se, kako su rekli našoj Leli Šćepanović, trude barem potrošiti kalorije koje tijekom dana konzumiraju, nerijetko u fast food restoranima ili pekarama.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Mladi u užičkom kraju znaju šta znači zdrav život, koja je zdrava hrana, kako održati tjelesnu kondiciju. Ipak, skloni su da na kioscima pored škola kupe brzu hranu, da jedu slatkiše i grickalice. Stručnjaci programa "Čigotica" na Zlatiboru kroz koji prolaze mladi sa problemom gojaznosti kažu da je važno da roditelji prepoznaju uzrok te bolesti kod svoje djece. Mlade u Užicu naša Novka Ilić najprije je pitala šta znači voditi zdrav život?

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00
Direktan link

Veliku prepreku za tjelesnu aktivnost djece i mladih predstavlja nedostatak sportskih igrališta i sadržaja, pogotovo u manjim sredinama. Tako je i u Travniku, gdje situaciju pokušava promijeniti grupa entuzijasta, koji su otvaranjem sportske škole za djecu omogućili mališanima zdravo odrastanje, te povratak iz virtualnog svijeta u svijet dječije igre i druženja. Priča Marije Augustinović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
Direktan link

Šta koči mlade da pokrenu biznis?

Nedostatak početnog kapitala za mlade u općini Doboj Jug veća je prepreka za pokretanje privatnog posla od birokratskih procedura za registraciju firme. Neki od njih imat će priliku da osnuju firmu uz financijsku podršku Vlade Švicarske. Detalje ima Arnes Grbešić:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Vlada Švicarske pokrenula je i projekt „Prilika plus“, u okviru kojeg je srednja škola Konjic dobila opremu u vrijednosti 40.000 maraka, za izvođenje praktične nastave, za stručna zanimanja mašinbravar i zavarivač. Projekt mnogo znači učenicima, koji uz usvajanje teorijskog znanja, od sada, imaju priliku i za praktičan rad, što je ulaznica i za budući posao. Iz Konjica se javlja Mirsada Ćosić

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
Direktan link

Žive knjige

Tuzlanski otvoreni centar koji okuplja LGBT osobe nedavno je upriličio koncept otvorene biblioteke koji pruža čitatelju novo, neposredno iskustvo - umjesto knjige, ljudi čitaju osobu. Svi zainteresirani imaju priliku razgovarati sa osobom knjigom i naučiti nešto novo. Otvorenu biblioteku posjetila je naša Maja Nikolić:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00
Direktan link

Dejan Ketić, mladi je reper iz Srbije. Njegov nastup prošle godine na Supertalentu rasplakao je Srbiju. Izveo je autobiografsku pjesmu, koja govori o njegovoj sudbini, jer je dijete bez roditeljskog staranja. Danas ovaj dvadesetjednogodišnjak preživljava od teškog fizičkog rada u mjestu Žagubica na istoku Srbije, a želja mu postati profesionalni reper. Sa Dejanom razgovarao Ivan Katavić:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG