Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kladionice zamjeniše škole


Klađenje im je vid zabave i način zarade, kažu mladi

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Umjesto knjižara, sportskih dvorana ili igrališta u gradovima zemalja poput Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kladionice niču kao gljive poslije kiše. Čini se da je to postao unosan biznis, a često se može vidjeti da se kladionice nalaze u blizini škola. To je ozbiljan problem društva, jer u njih zalaze osobe svih životnih dobi koje se nadaju 'brzoj zaradi', a ni mladi ih ne zaobilaze. Iako je maloljetnicima zabranjeno klađenje, sportske kladionice pune su srednjoškolaca koji čak zbog toga izostaju sa nastave.

Mladi sa kojima je Mirsad Behram razgovarao u Mostaru kažu da ogromna većina njihovih vršnjaka igra gotovo svakodnevno neku od igara na sreću. Mnogi tvrde da je njihov glavni motiv zabava, ali ne isključuju ni mogućnost zarade.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

U užičkom kraju kao i u ostalom dijelu Srbije, mladi često odlaze u kladionice da bi zaradili. Klade se u male uloge, nema tu neke zarade priznaju svi, a najveća šteta je navika kasnijeg čestog odlaska u kladionice. Ponekad posjećuju kladionice kada im je dosadno ili kada imaju višak slobodnog vremena. Sve ovo rekli su mladi u anketi našoj Novki Ilić, koju je zabilježila ispred jedne od užičkih kladionica.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

U Crnoj Gori nema preciznih podataka o tome koliko se mladih ljudi kocka, no čini se da je to raširena pojava u crnogorskom društvu. Lela Šćepanović iz Podgorice pitala je srednjoškolce i studente, koji često rade u kladionicama koliko se mladi često klade.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Nešto drugačije priče o druženju i umjetnosti

Međunarodna razmjena studenata donosi stjecanja znanja, upoznavanje novih tehnologija, komunikaciju i razmjenu iskustava s ljudima iz različitih kulturoloških sredina. Na taj način ruše se predrasude, navodi Mirsada Ćosić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

U Bratuncu, gradu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, nema nijedno udruženje koje se bavi protrebama i problemima mladih. No, to Bratunčane ne remeti jer su našli mjesto, ali i način, da se anagažuju u sportskim, kulturnim ili nekim drugim aktivnostima. Priču iz Bratunca donosi Sadik Salimović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Još jedan, peti po redu Juventafest je završen. Tokom Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva, u takmičarskom programu prikazano je osam predstava iz sedam zemlja. Osim tog dijela, važan je i edukacioni karakter festivala. Ivan Katavić ima detalje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Djeca iz Zagreba, Beograda, Sarajeva i Skoplja okupljeni u Regionalnoj dječijoj filharmoniji otvorili su regionalni centar urban kulture u Sarajevu - Mixer house. Za to su se pripremali mjesecima i to odvojeno, a najvećem broju njih, kako su rekli Dženani Karabegović, ovo je bio prvi susret sa mladima iz regije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Muzička scena u Travniku posljednjih je godina izgubila brojne mlade rock bendove, a u ekspanziji kiča i šunda sve je manje i publike. Iako je taj grad nekada bio domaćin brojnim poznatim muzičarima, danas se koncerti održavaju tek sporadično. Priču ima Marija Augustinović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
Direktan link
  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG