Dostupni linkovi

Kladionice zamjeniše škole


Klađenje im je vid zabave i način zarade, kažu mladi

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Umjesto knjižara, sportskih dvorana ili igrališta u gradovima zemalja poput Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kladionice niču kao gljive poslije kiše. Čini se da je to postao unosan biznis, a često se može vidjeti da se kladionice nalaze u blizini škola. To je ozbiljan problem društva, jer u njih zalaze osobe svih životnih dobi koje se nadaju 'brzoj zaradi', a ni mladi ih ne zaobilaze. Iako je maloljetnicima zabranjeno klađenje, sportske kladionice pune su srednjoškolaca koji čak zbog toga izostaju sa nastave.

Mladi sa kojima je Mirsad Behram razgovarao u Mostaru kažu da ogromna većina njihovih vršnjaka igra gotovo svakodnevno neku od igara na sreću. Mnogi tvrde da je njihov glavni motiv zabava, ali ne isključuju ni mogućnost zarade.

U užičkom kraju kao i u ostalom dijelu Srbije, mladi često odlaze u kladionice da bi zaradili. Klade se u male uloge, nema tu neke zarade priznaju svi, a najveća šteta je navika kasnijeg čestog odlaska u kladionice. Ponekad posjećuju kladionice kada im je dosadno ili kada imaju višak slobodnog vremena. Sve ovo rekli su mladi u anketi našoj Novki Ilić, koju je zabilježila ispred jedne od užičkih kladionica.

U Crnoj Gori nema preciznih podataka o tome koliko se mladih ljudi kocka, no čini se da je to raširena pojava u crnogorskom društvu. Lela Šćepanović iz Podgorice pitala je srednjoškolce i studente, koji često rade u kladionicama koliko se mladi često klade.

Nešto drugačije priče o druženju i umjetnosti

Međunarodna razmjena studenata donosi stjecanja znanja, upoznavanje novih tehnologija, komunikaciju i razmjenu iskustava s ljudima iz različitih kulturoloških sredina. Na taj način ruše se predrasude, navodi Mirsada Ćosić.

U Bratuncu, gradu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, nema nijedno udruženje koje se bavi protrebama i problemima mladih. No, to Bratunčane ne remeti jer su našli mjesto, ali i način, da se anagažuju u sportskim, kulturnim ili nekim drugim aktivnostima. Priču iz Bratunca donosi Sadik Salimović.

Još jedan, peti po redu Juventafest je završen. Tokom Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva, u takmičarskom programu prikazano je osam predstava iz sedam zemlja. Osim tog dijela, važan je i edukacioni karakter festivala. Ivan Katavić ima detalje.

Djeca iz Zagreba, Beograda, Sarajeva i Skoplja okupljeni u Regionalnoj dječijoj filharmoniji otvorili su regionalni centar urban kulture u Sarajevu - Mixer house. Za to su se pripremali mjesecima i to odvojeno, a najvećem broju njih, kako su rekli Dženani Karabegović, ovo je bio prvi susret sa mladima iz regije.

Muzička scena u Travniku posljednjih je godina izgubila brojne mlade rock bendove, a u ekspanziji kiča i šunda sve je manje i publike. Iako je taj grad nekada bio domaćin brojnim poznatim muzičarima, danas se koncerti održavaju tek sporadično. Priču ima Marija Augustinović.

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG