Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kako odabrati zanimanje?


Da li su perspektivnija zanatska zanimanja ili dalje školovanje?

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove nedjelje, govorimo o tome šta odabrati kao buduće zanimanje kako bi osigurali da ne budu tek statistika na biroima za zapošljavanje?

Da li su perspektivnija zanatska zanimanja s kojima, kako se to vjeruje, imaju 'hljeb u rukama', ili u daljem školovanju fakultetskom diplomom obezbijediti bolju životnu poziciju?

Prilike u Čačku pokazale su da je zanat, od koga već dugo budući srednjoškolci zaziru, ponovno na cijeni i da je izvjesnost u dobijanju posla prevagnula, prenosi Vladimir Nikitović.

Mladi Čačani o budućem zanimanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00
Direktan link

Da li mladi u Crnoj Gori osluškuju potrebe tržista rada? Biraju li zanat ili zbog čega studiraju, te zabrinjava li ih činjenica da je iz godine u godinu na birou sve više nezaposlenih visokoškolaca - pitala ih je Lela Šćepanović.

Mladi Crne Gore o budućem zanimanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
Direktan link

Kako se s ovom dilemom nose mladi u Mostaru, pitao je Mirsad Behram.

Mladi Mostara o budućem zanimanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
Direktan link

Obrazovni sistem u BiH sve manje može da odgovori na potrebe tržišta rada, na šta upozoravaju i poslodavci koji ne mogu naći kvalificirane radnike. To je jedan od ključnih problema u Srednjebosanskom kantonu gdje ima gotovo 37.000 nezaposlenih. Oni koji čekaju na prvo zaposlenje nemaju više stpljenja, pa sve više odlaze u inostranstvo, te poručuju da ukoliko nisu dovoljno dobri za domaće tržište, sigurno postoji zemlja koja će znati cijeniti njihove kvalifikacije i želju za rad, prenosi Marija Augustinović.

Usklađenost obrazovnog sistema u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji „Glasom mladih“ razgovaramo i sa Lukom Tripkovićem, mladićem iz Valjeva, čiji je roman prvijenac prošle godine ušao u najuži izbor za NIN-ovu nagradu. Govorimo i o tome kako se kroz umjetnost boriti protiv problema u društvu, kao i o tome kako se mladih BiH povezuju kroz biznis.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 20.05.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG