Dostupni linkovi

Gaje li mladi Balkana predrasude?


Inicijativa mladih za ljudska prava u Beogradu je 2014. organizovala praćenje prenosa utakmica Svetkog prvenstva u fudbalu, na kojem su navijali za komšije - Hrvatsku i BiH

Ovoga tjedna istražujemo što mladi misle o građanima iz susjednih država i jesu li njihovi stavovi i eventualne predrasude zasnovani na vlastitim iskustvima, ili su rezultat utjecaja društva? U nekoliko gradova regije mladi govore o tome koliko putuju u susjedne zemlje i da li se nakon upoznavanja sa građanima drugih država njihovi stavovi mijenjaju.

Generacije rođene u tijeku i nakon rata u Bosni i Hercegovini nemaju predrasuda prema susjednim narodima, i to zbog toga što imaju priliku družiti se sa Hrvatima i Srbima, kažu Sarajlije. Sa mladima u glavnom gradu BiH razgovarala je Marija Arnautović:


Mladi u Banjaluci sa kojima je razgovarao Erduan Katana, kažu da stereotipa o ljudima iz susjednih zamalja i narodima regije ima.


Studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta u Nikšiću tvrde da nisu opterećeni predrasudama o svojim susjedima. Ipak, uočavaju probleme u odnosima drugih naroda u regiji. Lela Šćepanović donosi priču o iskustvima mladih iz sredine u kojoj žive u Crnoj Gori, ali i sa putovanja po zemljama regije:


Srbija u svom okruženju ima više neprijatelja nego prijatelja – takav stav ima 49 posto mladih, pokazalo je istraživanje Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Europskog pokreta Srbije. Takav stav dijele pojedini sugovornici Radija Slobodna Europa, no većina mladih sa kojima je razgovarao naš reporter iz Beograda Dušan Komarčević ne vidi problem za ostvarivanje prijateljskih odnosa sa vršnjacima iz susjednih zemalja.


Plesom protiv predrasuda

Primjer suradnje i šanse za upoznavanje mladih je Balkan Dance Project, međunarodna plesna priča koja je spojila mlade koreografe i plesače iz zemalja regije. Oni istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. Projekt također ima za cilj razvoj suvremenog plesa u ovom dijelu Europe. Nedavno su nastupili u Sarajevu u sklopu Internacionalnog festivala Sarajevska zima, a s njima je razgovarao Ivan Katavić:


Grupa mladih iz Mostara koji djeluju u udruženju "Zajedno za naš grad“ pomažu siromašnim obiteljima s mnogo djece, starim i nezbrinutim, djeci bez roditeljskog staranja. Priču o mladim aktivistima koji slave treću godišnjicu djelovanja udruženja donosi, Mirsad Behram:


Aktivni su i mladi u Tuzli. Tamošnje mjesne zajednice razvijaju se zahvaljujući najviše nevladinom sektoru, odnosno mladima koji svakodnevno u malim sredinama, na selima ljude potiču na rad da sami razvijaju mjesto u kojem žive. Upoznat ćemo vas s Anitom Šimić Kasumović i Melisom Grebović iz Fondacije tuzlanske zajednice koje svaki dan nose po jedan novi projekt razvoja u neko selo. Sa njima je razgovarala Maja Nikolić:


Brojni su primjeri mladih bh. sportaša koji postižu uspjeh, unatoč nebrizi države za sport. Sportski klubovi u Srednjobosanskom kantonu opstaju samo zahvaljujući sponzorima, trenira se u teškim uvjetima, a zbog nedostatka novca svaki odlazak na natjecanjaa je upitan. U takvim okolnostima, i mladi sportaši razmišljaju o odlasku iz BiH i sportskoj karijeri u državi koja će ih znati cijeniti. Detalje ima Marija Augustinović:


Muzička omladina Bihaća i Haman džez bend kao njen sastavni i najznačajniji dio ove godine obilježavaju deset godina postojanja. Oni su nešto na što su Bišćani uz rijeku Unu itekako ponosni. Priču ima Dženita Duraković:

  • 16x9 Image

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Prva novinarska iskustva stekla kao reporter emisije "Vaš glas u medijima" Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine. Na RSE radi od prosinca 2013. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG