Dostupni linkovi

Kako do novca za studije?


U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove nedjelje, govorimo o tome kako mladi finansiraju svoje studije?

Čak i oni sretni, koji uspiju da se izbore za školovanje koje pokrivaju budžetska sredstva, moraju izdvojiti značajnu sumu za neophodne takse, literaturu, smještaj i hranu. Redovni studenti koji se sami finansiraju oslanjaju se na pomoć roditelja ili stipendija koje pokrivaju barem dio troškova. Školarine se u zavisnosti od fakulteta na ovim prostorima kreću između 500 i 3.500 eura godišnje, što je za ovdašnje prilike svota koju je teško obezbijediti.

Kako se u ovoj situaciji snalaze mladi Crnogorci, čućemo iz priče Jasne Vukičević.

Mladi Crne Gore o finansiranju studija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
Direktan link

Za mlade u Srbiji studiranje na državnim fakultetima nije preskupo ako se poredi sa uslovima u razvijenim zemljama Zapada, ali mnogi od njih ipak nisu u mogućnosti da izdrže taj teret. Najbolje finansira država, dok ostali uglavnom plaćaju sami uz pomoć porodice, rekli su u Beogradu Zoranu Glavonjiću.

Mladi iz Srbije o finansiranju studija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
Direktan link

Neki od bivših, ali i budućih studenata sa kojima je u Travniku razgovarala Marija Augustinović, tvrde da su mladi danas pod velikim pritiskom da pronađu novac za studiranje. Stipendije koje su dodjeljuju su simbolične i često odlaze u ruke podobnih, a ne sposobnih. Također, nema ni studentskih poslova koji bi im omogućili da skinu bar dio financijskog tereta s leđa svojih roditelja.

Mladi BiH o finansiranju studija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o budućoj studentici iz Mostara, dobitnici prve nagrade Evropskog društva za humanu genetiku. Čućete da više od 90 odsto mladih od 18 do 24 godine u BiH živi sa roditeljima. Govorimo i o politički angažovanim mladima u BiH pred opšte izbore u toj zemlji zakazane za oktobar, kao i o tome kako se mladi u Crnoj Gori nose sa narastajućim populizmom.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 15.07.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG