Dostupni linkovi

Ljetni filmski festivali


U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

U ljetnim danima u mnogim gradovima regije održava se velik broj kulturno- zabavnih manifestacija. Među njima su i vrlo česti i filmski festivali.

Prošli tjedan u Puli je održan 54. Pulski filmski festival, u subotu je zatvoren festival u Motovunu. Ovaj tjedan u Bosni i Hercegovini održavaju se Omladinski i Kraijina Film Festival.

Bliži nam se i 23. izdanje Sarajevo Film Festivala. Na ovim festivalima volonitraju mladi, pitali smo ih što misle o filmu kao mediju i koliko uopće preferiraju sedmu umjetnost.

Prvi Krajina film festival, održan proteklih sedam dana u nekoliko krajiških gradova, pokazao se kao istinsko osvježenje kada je u pitanju filmska umjetnost u ovom dijelu BiH. Ispunio je očekivanja kako organizatora tako i učesnika i posjetitelja, a zadovoljni su i mladi volonteri koji su prvi put imali priliku biti dijelom jednog ovakvog projekta. Sa njima je razgovala Azra Bajrić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Filmska umjetnost u Subotici je u neku ruku izgubila bitku – od nekadašnjeg grada pionira kinematografije. U gradu u kojem je Aleksandar Lifka osnovao jedno od svojih prvih kina prije gotovo 110 godina i којi je svojevremeno imao desetak kina, danas sveo na ukupno tri službene kino sale.

Subotičani, međutim, i dalje konzumiraju film, ali na drugačiji način, i po vlastitom izboru zahvaljujući modernoj tehnologiji, prenosi Vesela Laloš.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
Direktan link

Za kraj idemo u Podgoricu - kakvo je tamo stanje sa filmom i koliko ovaj medij ima publike kod mladih, prenosi Lela Šćepanović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

U Sarajevu se ovaj tjedan održava deveti Omladinski film festival. Na festivalu je prikazano četrdeset filmova, od čega je bilo deset premijera. Svoje radove predstavilo je 26 mladih filmskih autora iz 11 zemalja. Festival će večeras biti zatvoren, kada će biti dodijeljene i festivalske nagrade. O ovogodišnjem programu i značaju festival govori njegov osnivač Kenan Musić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Sada idemo u Srebrenicu. Tokom cijele godine, mladi iz ovog grada imaju priliku sudjelovati u radionicama na razne teme. To im pomaže da se obrazuju , druže, pa čak i da, u sklopu projekta, putuju u europske zemlje. Ovih dana, održana je i radionica pod nazivom "Furaj svoj film" za djecu iz Srebrenice, Bratunca i Potočara.

Jasmila Žbanić, rediteljica iz Bosne i Hercegovine, Petra Radan, dječja rediteljica iz Hrvatske i Elvir Laković - Laka, poznati pjevač, približili su djeci tajne filma i muzike, prenosi Sadik Salimović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
Direktan link

Ivan Skoko, mladi je glumac iz Širokog Brijega i član ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Skoko je trenutačno angažiran na nekoliko predstava i glumačkih projekata, a za svoju diplomsku predstavu „O ljubavi“ dobio je i nekoliko prestižnih nagrada. Skoko je jedan i od protagonista filma „Mrtve ribe“ Kristijana Milića, koji je nedavno doživio svjetsku premijeru na Pulskom filmskom festivalu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Povezivanja tržišta rada i visokog obrazovanja

Sada prelazimo na druge teme. Druga studentska konferencija na engleskom jeziku, nedavno je priređena na zeničkom Mašinskom fakultetu, s ciljem povezivanja tržišta rada i visokog obrazovanja. Predstavnicima lokalne privrede 20 studenata ove visokoškolske ustanove predstavilo je svoje stručne radove i vlastito znanje, te aktivno korištenje engleskog jezika, što je itekako značajno i poželjno na međunarodnom planu, javlja Šerif Babić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00
Direktan link

Andrej Gajić mladi je istraživač, suosnivač međunarodne organizacije za istraživanje i zaštitu morskih pasa „Sharklab International“, koja djeluje na tri kontinenta i u desetak zemalja. Budući da se u BiH nije mogao u potpunosti usavršiti u svojoj profesiji, Andrej je davno izišao iz njenih okvira i dokaz je da u znanosti granice ne postoje. S njim razgovarala Ivana Bilić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG