Dostupni linkovi

Ekologija poslednja briga na listi vlasti


Ilustracija
Ilustracija

Zbog brojnih ekonomskih, socijalnih i političkih problema u zemljama Balkana malo se prostora ostavlja važnim temama poput ekologije i očuvanja prirodnih resursa. Zato razgovaramo sa mladima o ekološkoj osviještenosti, pitamo ih brinu li o očuvanju životne sredine i da li je to u sferi interesovanja ovdašnjih politika. Podilaze li političari regije interesima bogatih stranih investitora, pitali smo mlade u Travniku, Podgorici i Beogradu.

Mladi iz Travnika smatraju kako su ekologija i očuvanje prirodnih dobara posljednji na listi zadataka vlasti. To dokazuje ekspanzija u izgradnji mini hidroelektrana na rijekama Srednjobosanskog kantona, kao i nekontrolirana gradnja objekata na planinama. Iako podržavaju izgradnju koja će ubrzati ekonomski razvoj, mladi s kojima je razgovarala Marija Augustinović ističu da ekološki kriteriji ne smiju biti na marginama i da vlast mora voditi računa o očuvanju prirodnih resursa za buduće generacije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
Direktan link

Kada je riječ o zaštiti okoliša, mladi u Crnoj Gori najviše se plaše investitora koji ne vode računa o prostoru i ekologiji. Da li se u Crnoj Gori opći interes potčinjava interesu investitora i moćnika koji iz sjenke rukovode procesom upravljanja i rasprodajom najvrijednijeg crnogorskog resursa prostora pitala je naša Lela Šćepanović mlade Crnogorce:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Mladi u Srbiji su jednoglasni – briga o ekologiji poražavajuće je niska. Takvom izričitom stavu doprinijelo je aktuelno otkriće buradi sa opasnim otpadom koja su bila zakopana na više lokacija u okolini Beograda i Novog Sada, ali, i mimo toga, ističu da je ekološka svest kod građana niska, dok se vlasti – kako aktuelna, tako i prethodne - tim važnim pitanjem gotovo i ne bave. Pripremio Ognjen Zorić:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00


'Skidanje' sa interneta

Sada prelazimo na druge teme. Na Klinici za psihijatriju UKC-a Tuzla tri osobe su hospitalizirane zbog ovisnosti o internetu. Radi se o psihološkom poremećaju suvremenog doba kojeg još uvijek ozbiljno ne shvaćaju ni roditelji ni djeca koja su toj ovisnosti najviše izložena. Djeca su posebno senzibilna prema internetu i igricama dok psihijatri strahuju od dolaska takvih generacija koje će sutra biti nositelji važnih odluka u svijetu. Iz Tuzle se javlja Maja Nikolić:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00
Direktan link

Niske plaće jedan su od razloga zbog kojeg mladi odlaze iz BiH u inostranstvo. S druge strane bez rasterećenja privrede veće zarade nije realno očekivati, kažu ekonomisti u priči Arnesa Grbešića:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Predstavljamo vam i Semira Brkića, telentiranog dječaka iz Konjica. Ovaj 12-godišnjak, ima dva hobija, slikanje i fudbal. Priču iz Konjica, donosi Mirsada Ćosić:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
Direktan link

Beogradska grupa Vocal 5 nastala je prije četiri godine. Kroz bend je prošlo do sada nekoliko različitih postava. Uglavnom izvode obrade hitova domaće i inozemne pop i rok muzike. Do sada su imali i nekoliko zapaženih suradnji, a jedna od njih je i duet s pjevačicom Tijanom Dapčević. S jednim od članova benda, Milošem Markovićem, razgovarao je Ivan Katavić:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG