Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naša zajednica, tuđa odgovornost


Sa protesta u Beogradu, ilustrativna fotografija

U rubrici Radija Slobodna Evropa Glasom mladih bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način, ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kojem žive.

Ove nedjelje je glavna tema – mladi i društvena odgovornost.

Biti odgovoran, pojam je koji se veoma često pominje u društvu. Ipak, količina odgovornosti koju preuzimamo kako kolektiv ili pojedinci, najčešće odgovara količini moralnih vrijednosti koje usvajamo i zastupamo. Odgovornost je i činjenje, ali i nečinjenje. No, koliko su društva spremna da je prihvate, te šta ona zapravo predstavlja u današnjem svijetu.

Na pitanje o spremnosti društva da preuzme odgovornost, mladi u Srbiji odgovaraju gotovo jedinstveno – nema je. Bilo da se radi o građanima koji, kako primjećuju, u velikom broju nisu spremni ni da izađu na birališta i glasaju za svoju opciju, bilo o političarima koji ostaju na funkcijama uprkos brojnim aferama koje bi ih, u nekom drugom i drugačijem društvu, barem lišile stolice u vladi ili skupštini.

Izvještava Ognjen Zorić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
Direktan link

U Bosni i Hercegovini je razmišljanje slično. Mladi Banjalučani smatraju da odgovornost ne postoji, te da njen izostanak kreće od neodgovornih političara i prenosi se na kompletno društvo.

Izvještava Gojko Veselinović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
Direktan link

Mladi u Crnoj Gori smatraju da žive u društvu u kojem, u velikoj mjeri, izostaje svaki vid odgovornosti, a studenti podgoričkih fakulteta nisu mogli da sjete nekog "svježijeg" pozitivnog primjera kada je neko snosio odgovornost za učinjeno ili neučinjeno.

Izvještava Lela Šćepanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
Direktan link

Odgovornost i na drugim poljima

Doktor Edin Čengić, specijalista ginekologije i akušerstva iz Goražda, iza sebe ima godine napornog školovanja i rada, a prije godinu dana imenovan je za direktora Doma zdravlja Isak Samokovlija. Entuzijazam mladog direktora, koji je mandat počeo tako što je najprije sebi pa drugima ukinuo nezaslužene privilegije, postepeno se povlači pred sumornom bh. realnošću u kojoj o medicini odlučuju, često nekompetentni, poslanici i u kojoj se promjene na bolje čine nemogućim.

Izvještava Alen Bajramović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00
Direktan link

I naredna priča, iako u nekim segmentima i kontroverzna, tiče se zdravlja. Radi se o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe koja bi mogla pomoći oboljelima od nekih teških bolesti, poput multiple skleroze ili maligniteta. Zakonske regulative u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini još nema, a rijetka su i istraživanja o raspoloženju javnosti o tome da li legalizirati marihuanu ili ne. Mladi u Mostaru nedavno su razgovarali o dilemi za "za" i "protiv" legalizacije marihuane.

Izvještava Mirsad Behram
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00
Direktan link

Sedina Muhibić odrasla bez bioloških roditelja, ali u toplom okruženju SOS obitelji Dječijeg selu u Sarajevu. Za razliku od velikog broja mladih koji se žale da su ograničeni mogućnostima života u BiH, Sedina je svaki događaj u svom životu vidjela isključivo kao korak naprijed. Kroz život je imala mnogo iskušenja, ali ih je uvijek prevazilazila snažnom željom za životom i uspjehom, pogotovo na području najdražeg sporta – skijanja.

Izvještava Ivana Bilić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00
Direktan link

U zvaničnoj delegaciji na zasjedanju foruma u Ujedinjenim nacijama (UN) Srbija će po prvi put imati i predstavnika mladih. To je apsolvent engleskog i portugalskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu Samedin Rovčanin, osnivač omladinske organizacije Mladi i talentovani iz Prijepolja.

Izvještava Danica Gudurić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG