Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brak ili mrak?


Je li ljubav jedino za šta se vrijedi boriti i što treba tokom čitavog života učiti i njegovati?

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

U ovom izdanju govorimo o braku.

Podaci državnih zavoda za statistiku iz godine u godinu pokazuju sve veći trend rasta razvoda u zemljama regije. Svaki četvrti brak bude okončan razvodom. Individualistički pristup, neslaganje karaktera i želja za razvojem karijere samo su neki od razloga. U vrijeme kada mladi žive virtuelnu stvarnost, kada se partneri biraju po interesnom osnovu, radije nego emocionalnom ljubav, o kakvoj su pisali najveći svjetski pjesnici doima se zaboravljenom vještinom.

No je li to i zbilja tako?

Mladi u Crnoj Gori smatraju da je ljubav jedino za šta se vrijedi boriti i što treba tokom čitavog života učiti i njegovati. Ona opstaje uprkos iskušenjima, smatraju crnogorski studenti, koji su našoj Leli Šćepanović kazali da živimo u sve manje osjećajnom svijetu i brzom vremenu koje ljude pretvara u mašine.

Mladi Podgorice: Za ljubav se vrijedi boriti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
Direktan link

U Bosni i Hercegovini ljubav još nije posve izgubila svoje mjesto, te se još nepopravljivih romantičara bori da pokaže kako je to neprolazno osjećanje. No, statistički gledano, prosječan brak u BiH traje oko 12 godina, a razvoda je sve više. Banjaluka je, po toj statistici, neslavni rekorder. A šta mladi Banjalučani zaista misle o ljubavi, prenosi nam Milorad Milojević.

Banjaluka neslavan rekorder po broju razvoda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
Direktan link

Komunikacija je ključna za život u dvoje, baš kao i biti zadovoljan svojim životom. Ljubav je, poručuju Čačani, poput žižke plane, pa se gasi, pa je treba i njegovati. S njima razgovarao Vladimir Nikitović.

Mladi Čačani: Ljubav je poput žiška
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
Direktan link

U emisiji govorimo i o uspešnim mladim poduzetnicima, zahtevima mladih ljudi za boljim školovanjem i projektima za dokvalifikaciju radnika u sjevernoj Bosni.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje

Glasom mladih 18.02.2018
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG