Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vjeruju li mladi Balkana u pravosuđe?


Vladavina prava je temelj svakog demokratskog društva.

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ovaj tjedan govorimo o pravosudnom sistemu u zemljama regije. Pitali smo mlade ljude koliko uopće prate ovu temu. Da li vjeruju u neovisnost pravosuđa i da li ih može zaštiti. Vladavina prava je temelj svakog demokratskog društva. Kakava je situacija na Balkanu, jesu li zemlje tog područja napredovale na tom polju, neka su od pitanja sa kojima smo razgovarali sa mladima.

Najprije idemo u Srbiju. Prema istraživanju Beogradskog centra za sigurnosnu politiku, građani Srbije najviše vjeruju obrazovnim institucijama, policiji i sistemu zdravstvene zaštite, dok, među posljednjim institucijama na toj listi su tužiteljstvo i pravosuđe. Norbert Šinković je pitao mlade Novosađane šta misle, da li građani imaju podršku pravosuđa u ostvarivanju svojih prava.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
Direktan link

Sada idemo u Podgoricu. Mladi u Crnoj Gori generalno imaju povjerenja u pravosudni sistem zemlje, iako smatraju da sudovi nisu potpuno neovisni. Nesto manje povjeranje uživa institucija tužiteljstva. Detalje donosi Lela Šćepanović

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
Direktan link

Prelazimo na druge teme.

Bosna i Hercegovina je po stupnju percepcije korupcije, prema podacima Transparency Internationala, već godinama među najgorim državama u Europi. Poražavajuće je, i da je Ured za reformu javne uprave BiH objavio, da 50 posto bh. građana smatra da se ne isplati boriti protiv korupcije. Prema podacima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća u svim sudovima u BiH je tek jedan posto slučajeva korupcije. Sudjelovati ili se boriti protiv toga, da li bi dali novac za posao, zašto su među mladim podijeljena mišljenja o borbi protiv korupcije? Što o tome misle mladi iz Doboja, Tuzle, Mostara, rekli su našem Arnesu Grbešiću.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:07 0:00
Direktan link

Među sudionicima velike civilne NATO vježbe, koja je nedavno održana u Tuzli, bila je i Fočanka Jelena Simović. Članica Gorske službe spašavanja i Spasilačkog kluba „Wolf“, popularna fočanska vučica, javnosti je poznata po nizu akcija u kojima je, kao jedina djevojka u klubu, sudjelovala. Umjesto pasivnosti, u kojoj se nalazi većina mladih ljudi, Jelena se posvetila obrazovanju i spašavanju ljudskih života, a ove godine dosegla je najviši vrh u dosadašnjoj karijeri. Sa njom je razgovarao Alen Bajramović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00
Direktan link

Iako puno teže od svojih vršnjaka, sve je više primjera da i pripadnici Romske zajednice u USK mogu biti uspješni i obrazovani članovi društva. Predstavit ćemo vam obitelj Salčinović. Svako od šestoro djece, iako u teškim uvijetima, redovno idu u školu i planiraju kad za to dodje vrijeme upisati i fakultete. S njima razgovarala Dženita Duraković.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00
Direktan link

U Travniku je otvoren društveni centar za djecu i mlade "Druga kuća". Za ovaj projekt zaslužan je Centar za edukaciju mladih iz Travnika, a cilj mu je omogućiti edukcijske programe, te zdravo i sigurno okruženje za druženje mladih iz tog grada, beleži Marija Augustinović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
Direktan link

I jedna priča iz kulture.

Konjic je prvi grad u BiH, u kojem je Omladinski film festival Sarajevo, počeo svoju jesenju turneju. Uz prikazivanje projekcija najboljih ovogodišnjih kratkih igranih filmova, upriličene su i radionice za mlade iz ovog grada. Detalje je zabeležila Mirsada Ćosić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
Direktan link
  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG