Dostupni linkovi

Mladi Balkana: Političarima važna lična korist, a ne građani


Aktuelni i bivši zvaničnici: Dragan Čović, Aleksadnar Vučić, Andrej Plenković i Filip Vujanović

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Politika je neizbježna tema u životu građana na Balkanu. Mladi, iako ne prate politička zbivanja koliko njihovi roditelji, ipak poznaju najvažnije političke lidere svojih i susjednih zemalja. Slične stavove o političarima možemo čuti u Doboju, Nikšiću i Beogradu. Mladi sa kojima smo razgovarali kažu da su političari neodgovorni, da ne mare za poboljšanje uvjeta života svojih birača, a da im funkcije služe za pridobivanje materijalne koristi, što za sebe, što za stranačke kolege, rođake i prijatelje.

Političari trebaju biti iskreni i odgovorni, predstavljati građane koji su ih izabrali, a manje voditi računa o ličnim i stranačkim interesima. Zapravo, trebali bi imati sve osobine suprotne od onih koje imaju balkanski političari koji se održavaju na vlasti zahvaljujući nacionalističkoj retorici, kažu mladi sa kojima je u Doboju razgovarao Arnes Grbešić.

Mladi Podgoričani, iako su slabo zainteresirani za politička dešavanja u Crnoj Gori i politiku na Balkanu, ne vjeruju političarima. Leli Šćepanović su rekli da su političke vođe na Balkanu gotovo istog političkog profila.

Mladi u Srbiji nepovjerljivi su prema političarima, uglavnom ih ne smatraju osobama koje rade za opće dobro, a kao glavni argument za to navode da veliki broj ljudi mlađe generacije odlazi iz zemlje. Nemaština i loš standard su ono što im najviše smeta, a voljeli da imaju bolje uvjete za školovanje, kazali su Beograđani našem Zoranu Glavonjiću.

Prelazimo na druge teme. U Potočarima kod Srebrenice traje omladinski radni kamp kojeg po 12. put organizira Međunarodni forum solidarnosti Emmaus. Volonteri iz cijelog svijeta, kako javlja Sadik Salimović, angažirani su na pružanju pomoći socijalno ugroženim stanovnicima Srebrenice.

Nedim Begić je generalni menadžer organizacije Different style koja se bavi promocijom elektronske muzike, radijski je voditelj, aktivist i volonter. Kako je rekao Maji Nikolić, više od deset godina sudjeluje u brojnim projektima koji se organiziraju u Tuzli, a tiču se uglavnom kulture.


Haris i Bilal iz Goražda studiraju na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu, a u rodnom gradu odlučili su se pokrenuti vlastiti biznis, uzgoj maline. Posao je to koji im je pružio i iskustvo u budućoj profesiji, te osigurao novac koji ulažu u svoje školovanje, javlja Alen Bajramović.


"Plavi telefon" u saradnji sa sportskim udruženjem “Capoeira Banjaluka” organizira kombinirane radionice brazilske borilačke vještine kapuere i radionice nenasilne komunikacije za djecu i mlade do 18 godina. Projekt je, izveštava Gojko Veselinović, namijenjen djeci iz marginaliziranih društvenih grupa.

Šahovski klub u Travniku pokrenuo je školu šaha s ciljem popularizacije te igre među mladima. U ovom klubu žele ukazati na to da je šah veoma bitan za mentalni razvoj, koncentraciju, te sposobnost donošenja odluka, ali da je unatoč tome zapostavljen među mladima u BiH. Sa šahistima u Travniku razgovarala je Marija Augustinović.

  • 16x9 Image

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Prva novinarska iskustva stekla kao reporter emisije "Vaš glas u medijima" Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine. Na RSE radi od prosinca 2013. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG