Dostupni linkovi

Privlače li mlade festivali Balkana?


Veliki broj festivala sadržaje je usmjerio upravo na mlade ljude; Ilustrativna fotografija
Veliki broj festivala sadržaje je usmjerio upravo na mlade ljude; Ilustrativna fotografija

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

U ovosedmičnoj emisiji bavimo se festivalskom ponudom zemalja regiona.

Vrhunac je festivalskih zbivanja u regionu, od muzičkih, preko filmskih, pozorišnih, likovnih... svi imaju svoju publiku. Veliki broj festivala sadržaje je usmjerio upravo na mlade ljude. No, koliko oni imaju vremena, novca želje, ali i naviku da odlaze na festivale i šta ih tamo najviše privlači?

Ne zna se koliko je tačno festivala u Crnoj Gori, no samo na primorju, i samo tokom ljeta, svaki grad ima najmanje nekoliko. Ne zaostaju ni veći gradovi na kontinentu, poput Podgorice i Nikšića. Iz džepova građana samo za dva najveca ljetnja festivala izdvoji se oko 1,8 miliona EUR. Sagovornike mlađe generacije Jasna Vukićević pitala je koliko posjećuju festivale i da li biraju svoje odredište za odmor zavisno od festivalske ponude.

Mladi Podgorice o festivalskoj ponudi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00


Mladi u Srbiji posjećuju uglavnom muzičke festivale. Exit koji se održava u Novom Sadu jedan je od najboljih evropskih festivala koji privlači publiku, ali i izvođače iz cijelog svijeta. Također, širom te zemlje održavaju se i festivali folk muzike, ali i džez festivali među kojima je najpopularniji Nišvil. Upravo u Nišu je s mladim ljudima o festivalskoj ponudi razgovarala Dragana Cvetković.

Posetioci Nišvila o festivalima u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00


Mladi u BiH uglavnom su kako nam prenosi Gojko Veselinović izbirljivi kada su u pitanju festivali i ponuda. Mahom se odlučuju za one muzičke, a od regionalnih obilaze uglavnom one najveće.

Mladi BiH izbirljivi prema festivalskoj ponudi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o filmu „Djeca Dejtona“ mladih iz organizacije „District Team“ koji govori o pomirenju i suživotu nakon rata u BiH. Razgovarali smo sa izbjeglicama i migrantima koji kroz BiH pokušavaju da nađu put do Zapadne Evrope. Tema su nam i rigorozni uslovi konkursa za zasposlenje koji se nameću mladima u BiH. Baletskoj prvakinji iz Srbije na radu u Abu Dabiju, kao i uspešnim mladim sportistima iz Konjica.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 12.08.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG