Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bore li se mladi političari za svoje vršnjake?


Čime se vode mladi političari Balkana - interesima svojih stranaka ili problemima omladine?

U rubrici Radija Slobodna Europa "Glasom mladih" bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kojem žive.

Ove sedmice govorimo o tome koliko su mladim političarima u fokusu djelovanja upravo njihovi vršnjaci.

Da li se oni bore za bolji standard i pronalaženja izlaza za brojne probleme sa kojima se suočava današnja omladina u BiH, Srbiji i Crnoj Gori ili se vode interesima stranke čiji su članovi.

Prema istraživanjima nevladine organizije Kult iz BiH, koja se bavi pitanjima mladih, na izborima 2014. godine od 65 političkih stranka, tek njih 14 je dio programa posvetilo mladim ljudima. Pitali smo mlade iz Banjaluke, Novog Sada i Podgorice kako ocjenjuju rad političkog podmlatka. Gojko Veselinović razgovarao je sa mladim Banjalučanima.

Prilog Gojka Veselinovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Crnogorski studenti pak partijski politički podmladak ocjenjuju „lošijim od svojih prethodnika“, a kako su anketi rekli našoj Leli Šćepanović mladi ljudi su u fokusu političkog djelovanja samo dok ne ostvare svoje ciljeve.

Prilog Lele Šćepanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00


Mladi Novosađani nisu u potpunosti zadovoljni načinom na koji ih njihovi politički angažovani vršnjaci predstavljaju i zastupaju. Neki od njih, rekli su Maji Leđenac, da omladinska politika nije u fokusu mladih političkih elita, iako bi prirodno bilo da svoje kapacitete usmjere upravo na to polje.

Priča Maje Leđenac
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
Direktan link


Da bi se stvari promijenile i mladi političari shvatili kakva bi njihova uloga trebala biti, Institut za razvoj mladih Kult trenutno radi obuku onih koji svoju karijeru planiraju graditi u politici, rekla je za emisiju Glasom mladih predstavnica te organizacije Mirela Ajanović.

Izjava Mirele Ajanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
Direktan link


U emisiji Glasom mladih još je bilo reči i o besplatnom školovanju bh. studenata u Sloveniji, zapošljavanju mladih u BiH, odnosu mladih u Srbiji prema ratu na prostoru bivše Jugoslavije. Takođe, tu je i priča o tri sestre koje su plijenile pažnju na ovogodišnjoj paradi maturanata u Cazinu, ali i priča o uspjehu dvojice sportista iz Konjica.

Celu emisiju Glasom mladih poslušajte ovdje:

Glasom mladih 03.06.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00


  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG