Dostupni linkovi

Dilema mladih: Državni ili privatni fakultet?


Jesu li javni fakulteti zaista i bolji ili je kvalitet u nekima ozbiljno narušen?
Jesu li javni fakulteti zaista i bolji ili je kvalitet u nekima ozbiljno narušen?

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Izabrati javni ili privatni fakultet, sve češće nije samo dilema koja se tiče dubine novčanika. Tranzicijsko vrijeme donijelo je sobom drugačiji sistem obrazovanja u kojem se nude brojne mogućnosti, ali i kriju zamke. Ima li mjesta predrasudama o tome da je do diplome na privatnim ustanovama lakše doći uz manje truda znanja?

Jesu li javni fakulteti zaista i bolji ili je kvalitet u nekima ozbiljno narušen? Koliko jedni ili drugi idu ukorak s vremenom i mlade ljude osposobljavaju da nakon sticanja diplome imaju i znanje, ali i praktične vještine koje su presudne za buduće poslodavce, pitali smo buduće studente.

U Crnoj Gori statistički, najviše mladih ljudi upisuje se na državni univerzitet. Oni koji preferiraju privatne fakultete, kažu da su oni pogodniji za studiranje uz rad, jer imaju fleksibilne termine predavanja. S druge strane, studenti državnih fakulteta su u razgovoru sa Jasnom Vukićević, naveli da smatraju da dobijaju kvalitetnije znanje, jer plaćene studije za većinu znače i slabije kriterijume na ispitima.

Podgorički studenti o državnim i privatnim fakultetima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
Direktan link

I studenti Univerziteta u Beogradu smatraju da je državni fakultet, uprkos svim manama nataloženim u doba tranzicije, i dalje najbolja garancija znanja i uspjeha. Diplome sa privatnih fakulteta, kojih u Srbiji ima svuda, kako rekoše Zoranu Glavonjiću, uglavnom smatraju skupo plaćenim papirom sa kojim se lakše ide kroz život.

Državni fakultet garancija znanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
Direktan link

Mišljenja su podijeljena i u BiH. Na banjalučkim visokoškolskim ustanovama ove godine je najmanje zainteresovanih za upis. Mladima je cilj studirati van granica zemlje jer je kvalitet obrazovanja, ako se u obzir uzme rangiranje fakulteta, daleko ispod regionalnog. Najbolje rangirani univerzitet u BiH je na 1850. mjestu, pa oni koji buduću karijeru namjeravaju graditi van okvira zemlje u kojoj žive smatraju da nemaju mnogo izbora. Detalje je zabilježio Milorad Milojević.

Banjalučki studenti žele u inostranstvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji „Glasom mladih“ bavili smo se i problemom priznavanja visokoškolskih diploma u regiji, kako srušiti predrasude o Romima, pozorišnom komadu kojim mladi nastoje pod lupu staviti teme poput iskrivljenih društvenih vrijednosti, disfunkcionalnost porodice, ovisnost o opojnim drogama. Takođe, članovi Omladinske novinske asocijacije u BiH su u Travniku provjeravali jesu li građani u stanju razlikovati kvalitetan od nekvalitetnog medijskog sadržaja.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 08.07.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG