Dostupni linkovi

Koliko mladi štede i na šta troše novac?


U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove sedmice pitali smo mlade iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore da li imaju svoju ušteđevinu i na šta najčešće troše novac?

Prema istraživanjima obavljenim ove godine u regionu, skoro 50 posto studenata džeparac dobija od roditelja. Njih 30 posto se trudi da, uz roditeljsku pomoć, zaradi dio svog džeparca, kojeg najveći broj troši na piće i izlaske sa prijateljima. Među mladima je mali broj onih koji štede novac kako bi otputovali negdje.

Sagovornicima Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Beograda i dalje su glavni izvor prihoda roditelji, pa je u takvoj situaciji, kažu, teško uštedjeti. Studenti ističu da nemaju vremena za poslove koji bi im bili dodatni izvor prihoda, a mladi na početku karijere kažu da zarađuju premalo da bi na kraju mjeseca bili 'u plusu'. Ipak, ako uspiju da sklone sa strane nešto novca, najčešće ga potroše na putovanja i izlaske. Zabilježila Nevena Bogdanović.

Mladi Beograda o štednji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00
Direktan link


I studenti i srednjoškolci u Crnoj Gori imaju svoju ušteđevinu, samo iznos varira. Dok gimnazijalci troše na izlaske i garderobu, studenti ušteđevinu čuvaju za putovanja i potrebe na fakultetu. Sa studentima u Podgorici razgovarala Lela Šćepanović.

Mladi Crne Gore o štednji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
Direktan link

I mlade Sarajlije uspijevaju da uštede određenu sumu novca. Ušteđevine nisu velike, a sarajevski studenti uglavnom male iznose novca ostave sa strane najčešće od roditeljskog džeparca, ili stipendije koju dobijaju na fakultetu. Sa mladima u Sarajevu je razgovarao Amir Purić.

Mladi Sarajeva o štednji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

U najnovijoj emisiji Glasom mladih upoznaćete i planinara Seida Macića, čućete šta mladi Goražda misle o govoru mržnje, ali i kako pomoći mladima koji započinju sopstveni biznis. Razgovarali smo i sa Ajlom Skalić - prvom djevojkom u BiH koja će zaigrati za muški fudbalski klub. Za naš program govori i mladi tuzlanski glumac Dražen Pavlović.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 16.12.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG