Dostupni linkovi

Glasnogovornik Karadžića suočen s prikrivanjem zločina


John Zametica svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 30. listopad 2013.
John Zametica svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 30. listopad 2013.
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću dvodnevni iskaz je dovršio John (rođeno Omer) Zametica, glasnogovornik i savjetnik optuženog u vrijeme rata.

Nakon što je u glavnom ispitivanju, kao svjedok obrane, pokušao skinuti zapovjednu odgovornost sa svog bivšeg šefa tvrdnjom – da je Vojska Republike Srpske djelovala na svoju ruku, tužiteljstvo je Zameticu u unakrsnom ispitivanju suočilo s vlastitim istupima u kojima je bilo vidljivo - da su Karadžićeve vlasti upravljale spornim akcijama. Između ostalog i zauzimanjem Srebrenice te progonom Bošnjaka.

Tužiteljica Carolyn Edgerton pri tom je pokazivala kao dokaze izjave Zametice kao glasnogovornika, u vezi poricanja da su se zločini dogodili u Srebrenici, kao i da je odvoženje bošnjačkog stanovništva iz nje – obavljeno prema pravilima.

Suočen sa svojom ulogom u prenošenju informacija oko Srebrenice i tvrdnjom tužiteljstva - da je on i vodstvo bosanskih Srba na Palama „bilo bolje obavješteno od vojske na terenu“ što se tamo događa, Zametica se oštro branio – da je to bilo van njegove odgovornosti.

„Dakle ne sjećate se da je Glavni štab VRS-a 15.srpnja (1995.) podnio izvještaj predsjedniku Karadžiću o velikom broju zarobljenika?“, ispitivala je tužiteljica osporavajući iskaz Zametice o tome da o situaciji o Srebrenici on i optuženi nisu imali pravu sliku stvari jer je vojska bosanskih Srba navodno radila na svoju ruku.

Tužiteljstvo je također željelo osporiti tvrdnju Zametice - da se u Srebrenici dogodila evakuacija stanovnika prema njihovoj želji, odnosno da nisu prognani. Egderton je podsjetila pri tom na iskaz zapovjednika nizozemskog bataljona UN-a (Frankena) o tome – da je sporazum o evakuaciji Srebreničana potpisan pod prijetnjom.

„Vi meni kažete da sam ja morao na Palama znati što se događalo u nekom šatoru? Ja nisam imao pojma o tome“, pobunio se Zametica dokazima tužiteljstva.

Da je sporazum o „evakuaciji“ Srebreničana napravljen kako bi se opravdalo njihovo protjerivanje tužiteljstvo je potkrijepilo izjavom Miroslava Deronjića, lokalnog vođe SDS-a iz Bratunca – koji je priznao da je upravo on dao Zametici i Karadžiću ideju o tome.

„Sve što ja znam da nizozemski bataljon u Srebrenici nije baš slavno postupio u obavljanju svoje dužnosti. Možda je oficir koji je potpisao tu izjavu želio opravdati svoju ulogu ili prepravljati povijest. Ali sve što je povezano s izjavom gospodina Deronjića je skandalozno“, izjavio je svjedok tvrdeći da je Deronjić lagao zbog dogovora s haškim tužiteljstvom.

Zameticu je tužiteljstvo podsjetilo na njegove izjave medijima u tijeku srebreničke operacije – da je UN vidio da se u Srebrenici sve događalo prema pravilima i da UN može potvrditi činjenicu da se dobro postupalo sa Srebreničanima.

„To je nije bila istina, da nije bilo etničkog čišćenja i zvjerstava. To je bila laž“, ustvrdila je tužiteljica tvrdeći da je svojim lažima Zametica prikrivao ono što se stvarno dogodilo u Srebrenici, odnosno da je sudjelovao u zataškavanju zločina, kao što je trebao zataškati i sporazum o navodnoj evakuaciji Srebreničana.

Zametica je pokušao opravdati svoje navodno neznanje tvrdnjom da je tek kasnije saznao što se događalo u Srebrenici. „Nisam se složio da se dogodio masakr u Srebrenici jer nisam znao za zvjerstva i to sam rekao 17.srpnja, kao i 31. Jučer sam se složio da se u Srebrenici dogodio masakr i ne znam zašto se stalno vraćamo na to“, odgovorio je svjedok.

Kako bi pokazala njegovu nevjerodostojnost kao svjedoka tužiteljica je podsjetila i na medijski istup Zametice (članak u Ninu: Karadžić neće u Hag), u kojem je Haški sud nazvao pravnom farsom u povijesti UN-a. Svjedok obrane je pak odvratio kako je promijenio mišljenje nakon oslobađajuće presude Jovici Stanišiću, šefu DB-a Srbije u vrijeme ratova.

Bivši zapovjednik Drinskog korpusa: vi od mene radite dželata

Kao idućeg svjedoka obrane bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izveo je Milenka Živanovića, bivšeg zapovjednika Drinskog korpusa VRS-a, koji je došao svjedočiti tek nakon izdavanja obvezujućeg naloga suda, subpoene.
Milenko Živanović
Milenko Živanović

U svojoj izjavi on je optuženom potvrdio - kako ga tijekom zauzimanja Srebrenice i telefonskih razgovora koji su uslijedili - nije obavijestio o pogubljenjima zarobljenika te da nikada nije postojao plan da se Bošnjake nasilno protjera ili povredi na bilo koji način.

Podsjetimo, s druge strane, tužiteljstvo tvrdi da je Karadžić bio upoznat osobno s operacijom ubojstava iz više izvora, među ostalim i preko Živanovića koji ga je zvao i obavještavao o akciji zauzimanja Srebrenice.

S obzirom da optužnica govori o masovnim ubojstvima koja su se dogodila od 13.do 19.srpnja 1995.godine Živanović se izvukao od zapovjedne odgovornosti za počinjeno nedjelo, dok je njegov nasljednik na mjestu zapovjednika Drinskog korpusa – Radislav Krstić pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora.

„Govorim istinu i živim istinu od kad znam za sebe pa sve do ove minute“, naveo je Živanović pričajući o dobrim odnosima sa svojim susjedima Bošnjacima nakon što ga je u unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo suočilo s njegovom ulogom u etničkom čišćenju i ostalim zločinima u BiH.

Tužiteljstvo je predočilo zabilješke iz zapljenjenog dnevnika generala VRS-a Ratka Mladića o sastanku političko-vojnog rukovodstva bosanskih Srba iz studenog 1992. godine na kojem Karadžić iznosi planove za „čišćenje Orašja i Podrinja“.

„Muslimanima ne treba dati nikakvu autonimiju – najvažniji zadatak je Živanovića – čišćenje Drine i razdvajanje s muslimanima“, stajalo je u Mladićevim zabilješkama sa sastanka.

„To nije ništa loše – nigdje ne piše - pobiti muslimane. Da je netko rekao – pobiti muslimane, mene više ne bi nigdje vidjeli“, pokušao je opravdati zabilješku svjedok.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:22 0:00
Direktan link
„Ja sam muslimanima nudio svoju krv u ratu, mene su muslimani zvali da im budem zapovjednik (u Srebrenici). Vi od mene ovdje želite raditi nekog dželata. Pitajte muslimane i moje kumove što će Vam reći. Zločinci neka odgovaraju za svoja nedjela“, bunio se protiv linije ispitivanja umirovljeni general VRS-a ponavljajući više puta - kako je zadatak Drinskog korpusa samo bio „obrana srpskog naroda“, a ne paljenje bošnjačkih sela kako je ustvrdila optužba.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG