Dostupni linkovi

Glasnogovornik EU: Odluka o ambasadi Kosova u Jerusalemu 'za žaljenje'


Peter Stano, glasnogovornik EU
Peter Stano, glasnogovornik EU

Peter Stano, glasnogovornik Evropske unije (EU) ocenio je da je “za žaljenje” odluka Kosova da otvori ambasadu u Jerusalemu jer time se Kosovo razilazi sa zvaničnom politikom EU.

On je podsetio prištinske vlasti da su evropske integracije strateško opredeljenje Kosova, te da EU očekuje da Kosovo uskladi svoje politike s politikama EU.

“Pozicija EU je jasna, sve ambasade EU i država članica imaju ambasade u Tel Avivu u skladu s rezolucijom Saveta bezbednosti UN i odlukama Evropskog veća, a rešenje za problem je potrebno pronaći u direktnim pregovorima Izraela i Palestine,” rekao je Stano.

Briselski glasnogovornik je naglasio da se isto odnosi i na Srbiju, budući da se država takođe obavezala za otvaranje ambasade u Jerusalemu prilikom postignutog dogovora u Beloj kući, 4. septembra 2020. godine.

“Ukoliko je zvanični strateški cilj Kosova ili Srbije ulazak u EU, obe strane moraju da ispune uslove koji se stavljaju pred njih. Usklađivanje spoljne politike je jedan od tih uslova”, poručio je Peter Stano.

U ponedeljak, 1. februara, Kosovo i Izrael su i formalno uspostavili diplomatske odnose.

Priznanje Izraela postignuto je potpisivanjem ekonomskog sporazuma u Washingtonu 4. septembra 2020. godine.

Washingtonskim sporazumom, koji su u prisustvu tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, osim tačke o prebacivanju ambasada Kosova i Srbije u Jerusalem po ugledu na Sjedinjene Države, uređeno je i nekoliko oblasti koje se odnose na ekonomska, privredna, infrastrukturna i politička pitanja između Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG