Dostupni linkovi

Svijet se suočava sa katastrofom gladi zbog ruske invazije


David Malpass
David Malpass

Svijet se suočava s "ljudskom katastrofom" zbog krize s hranom koja je nastala zbog ruske invazije na Ukrajinu, rekao je za BBC predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Malpass je upozorio da rekordni rast cijena hrane gura stotine miliona ljudi u siromaštvo.

"To je ljudska katastrofa, što znači da se ishrana smanjuje. Ali onda to postaje i politički izazov za vlade koje ne mogu ništa učiniti po tom pitanju – one to nisu uzrokovale i vide kako cijene rastu", rekao je.

Svjetska banka računa da bi moglo doći do "ogromnog" povećanja cijena hrane od 37 posto.

"To će uticati na hranu svih različitih vrsta - ulja, žitarica, a zatim na druge usjeve, kukuruz, jer [cijene] rastu kako raste [cijena] pšenice", kaže on.

Fokus bi trebao biti, dodao je Malpass, na povećanju zaliha đubriva i hrane u cijelom svijetu, uz ciljanu pomoć za najsiromašnije.

Rat Rusije protiv Ukrajine prijeti da uništi ekonomije mnogih zemalja u razvoju koje se sada suočavaju s još većim troškovima hrane i energije i sve težim finansijskim uslovima, upozorila je radna grupa UN-a 13. aprila.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres tada je upozorio da rat "napuhuje" krizu u hrani, energetici i finansijama u siromašnijim zemljama koje se već bore sa pandemijom COVID-a 19, klimatskim promjenama i nedostatkom pristupa adekvatnim sredstvima za ekonomski oporavak.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG