Dostupni linkovi

Gimnazijalci iz regiona na užičkom festivalu: Razvijamo nova prijateljstva


Hrvatski gimnazijalci na Festivalu "Na pola puta"
Hrvatski gimnazijalci na Festivalu "Na pola puta"

U Užicu završava 11. regionalni književni festival "Na pola puta“, koji je ove godine okupio 14 umetnika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Adisa Bašić, Nenad Veličković i Boris Dežulović za goste Festivala i užičku publiku "čitaće“ na maloj sceni pozorišta, a novo ove godine jeste prisustvo srednjoškolaca iz Hrvatske i Hercegovine, dok su gimnazijalci iz Sarajeva dolazilii ranije na festival.

Hrvatski gimnazijalci, kažu, došli su i da se vide još jednom sa užičkim gimnazijalicima sa kojima su se upoznali prošle godine u malom mestu Stocu kraj Mostara, tokom realizacije zajedničkog projekta četiri škole iz regiona. Iz Prve zagrebačke gimanzije došlo je 14 učenika zajedno sa profesorkom hrvatskog jezika Gordanom Bolf:

"Bili smo najprije pozvani na književni festival pod nazivom 'Preko rijeka' u Stocu i tamo smo upoznali ovo krasno društvo iz Užica koje se bavi ovako lijepim stvarima, pozvali su nas, mene je kontaktirala profesorka Ružica Marjanović, osnivač užičkog festivala, i eto nas. Lijepo je da se možemo družiti, jezici nisu prepreka da se razumijemo i da, uprkos sitnim razlikama, stvaramo neka lijepa, nova prijateljstva. Ja mislim da su neki učenici došli jer su željeli vidjeti svoje prijatelje koje su upoznali u Stocu prošle godine“, kaže Gordana Bolf.

Zagrebački gimnazijalci rado su došli na književni festival u Užice i očekuju puno.

"Ja očekujem da ovdje čujem nešto novo o savremenoj književnosti, sa prijateljima iz Užica ću zajedno slušati ta predavanja i biti na večernjim čitanjima. Učvrstiću prijateljstvo sa onima koje znam iz Stoca i steći neka nova prijateljstva i tome se jako radujem“, navodi učenik Bartol Krivar.

Festival "Na pola puta", foto: Novka Ilić
Festival "Na pola puta", foto: Novka Ilić

Dante Akardo želi nova prijateljstva, ali i nova znanja iz književnosti:

“Očekujem da se 'zaljubim' u ovaj užički festival, da bi se ponovo vratio ovdje“, kaže Arkado.

A Bariju Lovriću dopada se ideja Festivala:

“Sviđa mi se kako funkcioniše Festival, ideja je jako dobra. Volim da slušam od samih pisaca kada govore o svojim djelima, to je drugačije od lektire koja nam se servira u školi. Ovde je nešto malo više avangardno, manje formalno", konstatuje Lovrić.

Laura Kalagan već je bila na književnim festivalima:

"Ja sam treći put na Festivalu i jako mi je drago što ponovo vidim sve te ljude i nadam se da ćemo se još susretati. Dopadaju mi se predavanja književnika koji su došli iz regiona, to su predavanja sasvim različita od onoga što mi slušamo na časovima. Zbog toga mislim da ću naučiti nešto sasvim novo. Nadam se da ćemo se sa užičkim prijateljima ovdje puno i zabavljati. Još da kažem, tokom ovog festivala puno novih knjiga sam otkrila za koje uopće nisam znala da postoje i upoznala sam mnoge pisce, autore zanimljivih knjiga i proširila svoje znanje“, priča Kalagan.

Iz Stoca došao je gimnazijalac Alimamut Ćajić:

"Nisam bio na ovom festivalu, ali sam bio ranije u Užicu, tako da sam donekle upoznat sa ovim krajem. Očekujem zabavu, nešto i da naučim, ma zanimljivo mi je zbog novih prijateljstava, naravno“, kaže Ćajić.

Iz Prve riječke hrvatske gimnazije u Užice je doputovalo pet učenika. Emanuel Muratović priča kako je zavoleo književnost i ovakve festivale:

"U prvom razredu sastali smo se nas dvadesetoro, napravili književni klub, a onda se pojavila Fondacija 'Mak Dizdar' i tako smo krenuli putovati po Srbiji, Bosni i Hercegovini. Još u u Hrvatskoj nisu reagirali na to, ali nadajmo se da će uskoro nešto biti. Ako me pitate ko mi se posebno sviđa od prisutnih književnika, naravno, pratim Antu Tomića i još od Stoca znamo Almina Kplana.“

Sa Emanuelom iz Rijeke došle su Marija Baut i Mojanja Tomić:

"Drago mi je što se svi možemo družiti bez ikakvih razlika, bez smetnji nekih zbog jezika i svega“, kaže Marija Baut.

"Prvi put sam na ovakvom festivalu.Sviđa mi se ovo društvo i to što smo zajedno i družimo se. Super je“, dodaje Mojanja Tomić.

Profesorka hrvatskog jezika u Prvoj riječkoj gimnaziji kaže da je koncepcija festivala odlična:

"Vidim koliko je ovo odlična stvar, idealna za učenike jer obuhvaća puno različitih tema i oni se tu uspijevaju dobro uključiti i interaktivno izraziti. Jako dobro, ne može bolje, ostali smo do kraja festivala i uživamo!"

XS
SM
MD
LG