Dostupni linkovi

Učenici Cetinjske gimnazije štrajkuju već 22. dan


Protest pred Gimnazijom, Foto: Savo Prelević
Protest pred Gimnazijom, Foto: Savo Prelević
Učenici Cetinjske gimnazije i jutros su održali javni čas ispred zgrade te škole i to je 22. dan štrajka. Njihovi pravni predstavnici predaće pismo ministru prosvjete sa zahtjevom da se izbor direktora gimnazije nastavi tamo gdje je prekinut, nakon što je školski odbor izabrao Milomira Đurišića na tu funkciju. U međuvremenu podrška učenicima najstarije crnogorske gimnazije se širi.

Gradonačelnik Cetinja Mile Janković prošle sedmice je izjavio da je bivšem direktoru gimnazije Miomiru Đurišiću, koga učenici, njihovi roditelji i većina profesora želi ponovo da vidi na taj funkciji, kao glavni grijeh Ministarstvo prosvjete našlo njegove sastanke sa mitropolitom Srpske Pravoslavne Crkve Amfilohijem.


"Vama nije stalo hoće li đeca širom Crne Gore u skoli steći nova znanja i osnovno građansko obrazovanje, već vam je samo stalo da od svih nas stvorite robote koji će da rade po naređenju" - to je još jedna poruka koju su Cetinjski gimnazijalci na javnom času ispred zgrade škole uputili Ministarstvu prosvjete.

Sa njima je danas bio i Direktor Zavoda za školstvo Dragan Bogojević sa porukom kako će predstavnici te institucije u Školskom odboru podržati kandidata kojeg budu predložili učenici i profesori. Tu je bio i profesor pravnog fakulteta Blagota Mitrić koji se djacima obratio riječima: "Vi ste omladina zvana hrabrost.".

Za naš radio kaže kako da ga sve podsjeća na studentski protest 1968. godine:

"Tada sam bio student i tada sam radio što oni rade i to je opšte poznato. Drugo, kao profesor, kao građanin, kao žitelj ove države bio sam ohrabren i rekao sam: 'Ja se vama divim i došao sam da vam se divim jer ovo što ste vi uradili je planetarni događaj za Crnu Goru jer vi ne branite samo svog profesora, vi branite državu, branite najveće vrijednosti koje je Crna Gora vazda imala kao država, da bude časna, dostojanstvena i civilizovana država. Pobuniti se, znači postojati'.".

Roditelji i učenici Cetinjske gimnazije preko svojih pravnih zastupnika uručiće pismo ministru prosvjete Sretenu Škuletiću sa zahtjevom da se izbor direktora gimnazije nastavi tamo gdje je prekinut, nakon što je školski odbor izabrao Milomira Đurišića da ponovo obavlja funkciju direktora. Ukoliko se ministar ne odredi prema tom zahtjevu predaće žalbu protiv Ministarstva Ustavnom sudu, a ako i to ne bude imalo uspjeha pokrenuće postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.


Čeka se na potez ministra


Dakle na potezu je ministar Škuletić kome je premijer Milo Đukanović dao "odriješene ruke", izjavivši kako je njegova riječ posljednja. Đukanović je u izjavi kotorskom "Skala Radiju" koju je dao u petak uoči puta u Nju Jork", a koju je taj radio juče emitovao, takav stav ovako obrazložio:

"Ako je država odgovorna za prosec obrazovanja, ako je država ta koja obezbjeđuje kompletan fond sredstava za finansiranje obrazovanje onda smatram da se nedvosmisleno moraju utvrditi mehanizmi da ovlašćeni predstavnik države, u ovom slučaju ministar prosvjete i nauke, ima posljednju riječ oko izbora kandidata koji su zaduženi za realizaciju politike koju osmišljava Vlada i koju realizuje preko resornog ministarstva."


Direktor Škole Miomir Đurišić
Sa druge strane, juče se 20 dana nakon početka protesta oglasio i predsjednik Parlamenta i lider Socijaldemokatske partije Ranko Krivokapić indirektno podržavajući učenike i optužujući Ministarstvo prosvjete:

"Nije dozvoljeno tri sedmice držati gimnazijalce van nastavnog procesa, i nemati brzo i efikasno rješenje. SDP je za to da se sporovi brže rješavaju, efikasnije i po zakonu".


Komentarišući političke poruke koje su stigle sa najvažnijih državnih adresa i Krivokapićevu izjavu kako je Ministarstvo prosvjete trebalo ranije da reaguje, profesor na Pravnom fakultetu Blagota Mitrić kaže:

"Ne može se reći 'trebalo je', nego se valjda znaju rokovi. U pravu postoje rokovi, u pravu su rokovi čudo, čudo. Morate da postupate po rokovima, inače anarhija nastaje."


Kada je riječ o Đukanovićevoj izjavi, kako država treba da odlučuje jer ona finansira školski sistem, profesor Mitrić primjećuje nelogičnosti:

"Država finansira te institucije, ali to je samo prividno, stvarno pravno i faktičko stanje i formalno i materijalno i kako god hoćete, jeste da sve državne institucije finansiraju poreski obveznici Crne Gore, pa prema tome i cetinjsku gimnaziju."


U međuvremenu, širi se podrška ucenicima gimnazije na Cetinju, nakon što su to učinile njihove kolege iz podgoričke gimnazije, Sindikat prosvjete, Unija slobodnih sindikata, predstavnici nevladinog organizacija. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS pokrenula je preko svoje veb stranice potpisivanje peticije podrske cetinjskim gimnazijalcima.
XS
SM
MD
LG