Dostupni linkovi

Gimnazija koja stvara sarajevski Hollywood


Dobriwood
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00
Nedavno je u Sarajevu premijerno prikazan dugometražni igrani film „Svjetla grada“ Kenana Musića, učenika Gimnazije Dobrinja. U ovoj školi četvrtu godinu postoji smjer scenske umjetnosti, što ovu školu čini jedinstvenom na Balkanu. Učenici ove škole do sada su osvojili su brojne nagrade za igrane i kratke filmove, te za promotivne spotove i reklame

Film „Svjetla grada“ sarajevskog srednjoškolca Kenana Musića pokupio je odlične kritike javnosti u Bosni i Hercegovini. Film govori o problemu maloljetničke delinkvencije, koja je dobro poznati problem u glavnom gradu BiH. Kenan je svojim filmom mnoge poprilično iznenadio, te postao jedan od najmlađih redatelja na svijetu:

„U našim filmovima stalno se priča o ratu i o postratnim dramama, a mi smo malo htjeli da odemo od toga. Scenario je nastao sasvim slučajno, iz nekih deset, petnaest teza koje sam imao u svojoj bilježnici, tako da sam brzo imao scenario koji sam samo trebao pretvoriti u film. To se dorađivalo tokom snimanja, i na kraju uobličilo u jednu formu koja će na pravi način predstaviti problem o kojem mi govorimo, a to je zasigurno problem maloljetničke delinkvencije, odnosno svih socijalnih sukoba koje imamo u jednom velikom gradu.“

Sve o filmskoj i kazališnoj umjetnosti Kenan je naučio u Dobrinjskoj gimnaziji. Ova škola je prije četiri godine pokrenula smjer scenskih umjetnosti što je čini jedinstvenom na ovim prostorima. Učenici imaju sve predmete kao i ostali gimanzijalci, uz stručno gradivo iz oblasti scenske umjetnosti.

„Što se tiče ovog smjera, prezadovoljna sam. Ne kajem se što sam ga upisala jer mi je dosta pomogao, prvo da upoznam samu sebe, da otkrijem u vezi kvaliteta muzike, glume, filma, što je dobro, što ne“, rekla je učenica Nađa Muhić.

„U prvom razredu počeli smo s režijom, a kako su godine prolazile, evo, sad sam četvrti razred, više uživam u glumi i više praktikujem glumu nego režiju“, kazao je Berim Bajramović, učenik Gimnazije Dobrinja.

Merima Pirić, jedna od učenica dodaje:

„Dosta toga smo naučili, a učili smo kroz kreativan rad, ne kao na drugim društvenim smjerovima gdje samo 'bubaš' i to je to. Nas su ovdje profesori puštali da sami izrazimo svoju kreativnost kroz svoje radove. Bilo je super.“

Teški počeci

Stručne predmete u gimnaziji predaju profesionalni glumci i redatelji. Među njima je i Lana Stanišić, profesorica glume.

„Ovo je već četvrta godina, na moje iznenađenje, pošto je ovo zamišljeno kao jedan pilot projekat i bez ikakvih očekivanja. Krenuli smo u to potpuno pionirski, bez nekih pretjeranih ambicija, međutim, naišli smo na pozitivnu reakciju i kod djece i kod roditelja, i kod medija i u društvu. Ja sam prezadovoljna, s obzirom da rad s mladom djecom nudi toliko. Puno manje ja učim njih nego oni mene. Tako sam se potpuno pronašla u tom radu“, ističe Stanišić.

Srđan Rodić, profesor režije kaže:

„Ja sam ovoj prvoj generaciji na početku rekao, a trudim se i dalje to govoriti, 'Ako u četiri godine ne napravite dugometražni film, niste ništa napravili'. I ta prva generacija je najbolje prošla. Oni su nekako pokupili kajmak sa svega. Njima je sve dato. I puno su radili. Što se tiče ovog filma, on je manje-više pušten da se radi, nije bilo previše uplitanja odraslih, tako da smo dobili vjerovatno jedan jedini mogući način rada na filmu. Dok ste mladi, ne želite da se stariji petljaju u to. Dozvolili smo im i da pogriješe kako god žele.“

Ideja da se osnuje smjer scenskih umjetnosti u okviru Gimnazije bila je nešto novo i trebalo je dosta vremena da se prihvati i odobri od strane mjerodavnih.

„Poslije jedne malo duže borbe sa Ministarstvom da da saglasnost za sve to, jer je bilo potpuno novo i poprilično nerazumljivo, krenula je prva generacija. Ja sam željela da to bude samo po jedan razred u svakoj generaciji, da ne bude previše, upravo da bismo mogli izdvojiti kvalitet, da se kvalitet izbaci na površinu. Bilo je jako, jako teško u početku, nerazumijevanja je bilo i unutar kolektiva, a da ne pričamo dalje“, navodi Sabiha Miskin, direktorica Gimnazije Dobrinja.

Scenska umjetnost se vrlo rijetko izučava u okviru srednjih škola. Ukoliko ovi učenici nastave sa sadašnjim entuzijazmom, uspjeh je gotovo pa izvjesan.
XS
SM
MD
LG