Dostupni linkovi

Gerasimov novi komandant ruskih snaga u Ukrajini


Valerij Gerasimov će na mestu šefa zajedničkih snaga u Ukrajini zameniti Sergeja Surovikina, koji je na tu poziciju postavljen u oktobru prošle godine
Valerij Gerasimov će na mestu šefa zajedničkih snaga u Ukrajini zameniti Sergeja Surovikina, koji je na tu poziciju postavljen u oktobru prošle godine

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu, 11. januara, da je za novog komandanta zajedničkih snaga u, kako Moskva zove invaziju na tu zemlju - specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini imenovan Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba ruskih snaga.

Rusija je samo nekoliko meseci ranije imenovala Sergeja Surovikina, kojeg su ruski mediji prozvali "general armagedon" zbog njegove navodne nemilosrdnosti, za glavnog komandanta na bojnom polju, nakon serije ukrajinskih kontraofanziva koje su preokrenule tok sukoba.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Surovikin će ostati zamenik Gerasimova, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da su promene osmišljene da povećaju efikasnost upravljanja vojnim operacijama u Ukrajini, više od 10 meseci od početka invazije Rusije na tu zemlju.

Gerasimov se, kao i ministar odbrane Sergej Šojgu, suočio sa oštrim kritikama proratnih vojnih blogera zbog višestrukih neuspeha Rusije na bojnom polju i neuspeha da obezbedi pobedu u invaziji za koju je Kremlj očekivao da će trajati kratko.

Ruske i ukrajinske snage vode intenzivne borbe oko grada Soledara na istoku Ukrajine, što bi, kako navodi agencija Rojters, mogla da bude prekretnica u nastojanju Moskve da zauzme ceo region Donbasa.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG