Dostupni linkovi

Identifikovane još dvije žrtve genocida u Srebrenici


Identifikacija posmrtnih ostataka na Gradskom groblju u Visokom kod Sarajeva, Bosna i Hercegovina

Još dvije žrtve genocida počinjenog u Srebrenici tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH), identifikovane su u ponedeljak, 18. aprila u prostorijama "Podrinje" identifikacionog projekta u Tuzli, na sjeveroistoku BiH.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su u Srebrenici i Zvorniku, na istoku BiH.

Identitet žrtava utvrđen je putem DNK metode, a danas su identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

Identifikovan je Mehmed Ibrahimović, rođen 1941. godine. On je 1995. godine nestao na području Potočara, mjesta u sastavu opštine Srebrenica, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2008. godine na lokaciji Kamenica kod Zvornika.

Porodica je potvrdila i identitet Nermina Kaljevića, rođenog 1977. godine. On je takođe nestao 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Zeleni Jadar, tokom 2001. godine.

Porodice ovih žrtava nakon identifikacije dale su i svoju saglasnost za njihov ukop na kolektivnoj dženazi ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Izrečeno više od 700 godina zatvora

Više od 8.000 većinom bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. Protjerano je više od 40.000 ljudi među kojima se mnogi nikada nisu vratili u prijeratne domove.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do danas je ukopano više od 6.650 žrtava, a na drugim lokacijama više od 230. Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, još uvijek se traga za oko 1.200 žrtava.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari navode da je više od pedeset osoba osuđeno na više od 700 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG