Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH i fakultet primili prijave protiv studentica koje su veličale ratne zločince


Potočari, Srebrenica, 11. juli 2023.
Potočari, Srebrenica, 11. juli 2023.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će postupati po zakonskim ovlaštenjima i procedurama, navodi se iz ove pravosudne institucije 13. jula na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o tome da li je formiran predmet u vezi objava studentica Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija u Sarajevu.

One su, kako su prenijeli na mrežama studenti tog fakulteta, veličale ratne zločince i širile mržnju 11. jula na godišnjicu genocida u Srebrenici.

"Zaprimili smo nekoliko prijava od građana u vezi sa navedenim događajem. Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, kontaktiran je jutros od MUP-a KS, Policijske uprave Novo Sarajevo, te je informiran o navedenom događaju", navodi se u odgovoru za RSE.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je za RSE rečeno da je policija, nakon više prijava građana, "upoznala tužiteljicu Tužilašva BiH i da se tužiteljica izjasnila da se događaj kvalifikuje kao krivično djelo izazivanje rasne vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti".

Veličanje ratnih zločina je prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine krivično djelo.

U međuvremenu, studenti sarajevskog Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija istim povodom su održali protest ispred zgrade fakulteta.

Protesti studenata ispred sarajevskog Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija, Sarajevo, 13. juli 2023.
Protesti studenata ispred sarajevskog Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija, Sarajevo, 13. juli 2023.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu je prethodno zatražio izmjenu pravilnika kojima bi se za ovakva ponašanja izricale najstrožije kazne.

Reagovao je i dekan fakulteta Jasmin Ahić koji je izjavio 13. jula da je pokrenuta procedura za formiranje disciplinske komisije.

U saopštenju za javnost dan ranije je naveo da je zaprimio prijavu o mogućem neadekvatnom ponašanju studentice na društvenim mrežama, te o sadržaju privatne prepiske između studenata.

U Srebrenici je 11. jula obilježena 28. godišnjica genocida.

Održana je komemoracija klanjana kolektivna dženaza za još 30 žrtava.

Radi se o nekompletnim tijelima koja su pronađena u nekoliko grobnica koje su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) više puta prekopavali i prebacivali tijela kako bi prikrili tragove zločina.

Nakon dženaze 11. jula ove godine, u Memorijalnom centru Potočari ukopano je 6.751 žrtva genocida.

Snage VRS u Srebrenici i okolini ovog mjesta na istoku BiH ubile su 8.372 muškaraca i dječaka nesrpske nacionalnosti. Iz tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija, protjerano je više od 25.000 žena, djece i starih.

11. juli je u entitetu Federacija bio Dan žalosti.

XS
SM
MD
LG