Dostupni linkovi

Uskoro zeleno svjetlo za genetsku terapiju u Evropi


Uzorak DNK
Uzorak DNK
Evropa je došla na korak od odobravanja genetske terapije, što bi predstavljalo nevjerovatan uspjeh na ovom polju medicine.

Genetska terapija podrazumijeva mijenjanje DNK pacijenta kako bi se liječile nasljedne bolesti koje sa roditelja prelaze na dijete.

Evropska medicinska agencija je predložila terapiju za rijetki genetski poremećaj zbog kojeg oboljeli ne mogu na efikasan način da probavljaju masnoće. Evropska komisija sada mora donijeti finalnu odluku.

Ideja iz genetskih terapija je jednostavna. Ukoliko postoji problem sa nekim dijelom pacijentovog genetskog koda, onda se taj dio koda zamijeni.

Dosadašnje testiranje genetskih terapija je prošlo neuspješno. Tokom jednog testiranja u Sjedinjenim Američkim Državama jedan tinejdžer je preminuo, a ostali su razvili leukemiju.

Komitet evropske medicinske agencije za Odjel medicinskih proizvoda za ljudsku upotrebu razmišlja o korištenju Glybera za liječenje nedostatka lipoproteinske lipaze. Samo jedna u milion osoba ima ovaj poremećaj.

Oni imaju oštećenja kopija gena koji je odgovoran za razgradnju masnoća. To dovodi do gomilanja masnoće u krvi, abdominalnih bolova i upale pankreasa opasne po život.

Jedini način borbe protiv ovog geneskog poremećaja je dijeta sa vrlo malim unosom masnoća.

Terapija za ovo stanje podrazumijeva korištenje virusa koji inficira mišićne ćelije koje sadrže kopiju gena koja nije oštećena, prenosi BBC.
XS
SM
MD
LG