Dostupni linkovi

General Tchiani se proglasio novim liderom Nigera


Na ovoj slici preuzetoj iz video zapisa ORTN-a, general Abdourahmane Tchiani daje izjavu u petak, 28. jula 2023., u Niameyu, Niger.
Na ovoj slici preuzetoj iz video zapisa ORTN-a, general Abdourahmane Tchiani daje izjavu u petak, 28. jula 2023., u Niameyu, Niger.

General Abdourahmane Tchiani proglasio se novim liderom Nigera nakon dramatičnog državnog udara.

Također poznat kao Omar Tchiani, izvršio je preuzimanje vlasti koje je počelo u srijedu kada je jedinica predsjedničke garde koju je vodio zarobila lidera zemlje.

Ovo razbija prvu mirnu i demokratsku tranziciju Nigera od nezavisnosti 1960.

Smatra se da je predsjednik Mohamed Bazoum dobrog zdravlja i da ga još uvijek drže u zatočeništvu njegovi lični čuvari.

Objava je došla u petak na državnoj televiziji, kada je navedeno da je Tchiani imenovan "predsjednikom Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine".

Ovaj 62-godišnji general se nedugo nakon toga pojavio na TV-u i kratko se obratio.

Zapadne zemlje su Tchianija smatrale ključnim saveznikom u borbi protiv islamističkih militanata u regionu.

Državni udar su oštro osudila međunarodna tijela, uključujući Afričku uniju, zapadnoafrički regionalni blok (Ecowas), EU i UN.

Međutim, vođa ruske grupe plaćenika Wagner navodno je pohvalio puč, opisujući ga kao trijumf.

"Ono što se dogodilo u Nigeru nije ništa drugo do borba naroda Nigera sa njihovim kolonizatorima", rekao je Jevgenij Prigožin na Telegram kanalu povezanom s Wagnerom, piše BBC koji nije mogao provjeriti autentičnost njegovih prijavljenih komentara.

Gen Tchiani (62) je bio zadužen za predsjedničku gardu od 2011. godine, a u čin generala ga je 2018. unaprijedio bivši predsjednik Mahamadou Issoufou.

On je također bio povezan s pokušajem državnog udara 2015. protiv bivšeg predsjednika, ali se pojavio na sudu kako bi to negirao.

Govoreći u televizijskom obraćanju, general Tchiani je rekao da je njegova hunta preuzela vlast zbog nekoliko problema u Nigeru, uključujući nesigurnost, ekonomske probleme i korupciju, između ostalog.

Državni udar u Nigeru posljednji je u valu preuzimanja vlasti koji je posljednjih godina pogodio regiju zapadne Afrike, srušivši vlade u zemljama uključujući Mali, Gvineju i Burkinu Faso.

Sada postoji zabrinutost oko toga s kojim će se zemljama pridružiti novi lider. Susjedi Nigera, Burkina Faso i Mali, okrenuli su se prema Moskvi od nedavnih vlastitih državnih udara.

XS
SM
MD
LG