Dostupni linkovi

Gejts u iznenadnoj posjeti Iraku


Robert Gates
Robert Gates
Američki sekretar odbrane Robert Gejts koji je tokom bliskoistočne turneje u ponedjeljak posjetio Izrael i Jordan, doputovao je u iznenadnu posjetu Iraku.

Gejts će kako se procjenjuje pokušati da utiče na iračke zajednice da riješe konflikte prije američkog povlačenja 2011.godine, a predviđen je i susret sa predstavnicima autonomne kurdske oblasti.

Gejts će tokom dvodnevne posjete Iraku osim sa američkim vojnicima u toj zemlji ragovarati se iračkim premijerom Nurijem Al Malikijem, te ministrom odbrane Abdelom Kaderom Jasimom. Na dnevnom su redu bezbjednosna pitanja u svijetlu povlačenja američkih trupa do kraja 2011.

Vašington želi biti siguran da će iračka vojska biti u stanju da preuzme punu kontrolu nad sopstvenom teritorijom za dvije godine.

Američke su se trupe povukle iz urbanih cjelina u Iraku krajem prošlog mjeseca. U sklopu toga je i nada zvaničnog Bagdada da će od Amerike uspjeti da dobije F-16 bombardere, koji bi značajno podigli sposobnost iračke vojske da kontroliše prijetnje u svojoj zemlji.

Irački zvaničnici su prethodno rekli da će naručiti što je više moguće od planiranih 96 bombardera do 2020. godine. Ta potencijalna prodaja američke vojske Iraku može iznositi oko 9 milijardi dolara nakon povlačenja. Prodaja bi uključivala i tenkove, vojne helikoptere i drugo teško naoružanje.

Robert Gates se prije samo pet dana susreo u Pentagonu sa iračkim premijerom Nuri al-Malikijem
To je samo prvi dio plana posjete Gejtsa Iraku, drugi se odnosi na posjetu sjevernoj iračkoj oblasti Kurdistan, gdje su za vikend održani regionalni izbori. Vašington je zabrinut zbog tenzija između vlasti te autonomne oblasti i arapskog vođstva u Bagdadu zbog nesporazuma oko nafte.

Zabrinutost Vašingtona


Kurdske regionalne vlasti polažu pravo na naftom bogato područje oko Kirkuka, multietničkog garda koji mnogi Kurdi doživaljavaju kao njihovu prirodnu prijestonicu. U tom regionu u posljednje su vrijeme značajno porasle tenzije između različitih etničkih grupacija.

Vašington je zabrinut da bi porast tenzija u Iraku krhki mir učinio još ranjivijim. Ukoliko ne dođe do većeg napretka i poboljšanja odnosa, to jest prevazilaženja razlika između krhke koalicije koja vodi Irak, ta zemlja neće biti spremna da izdrži američko povlačenje za dvije godine.

Gejtsova posjeta je druga na najvišem nivou od kada su američke trupe prestale da kontrolišu iračke gradove 30. juna. Prije Gejtsa, Irak je 4. jula posjetio američki potpredsjednik Džozef Bajden.

Gejts je u ponedjeljak posjetio Izrael i Jordan odakle je uputio poruku Iranu da će, ukoliko do početka jeseni ne pristanu na pregovore o spornom nuklearnom programu, Sjedinjene Države uvesti Teheranu još strože sankcije.
XS
SM
MD
LG