Dostupni linkovi

Gdje je banjalučki 'Fokus' potrošio budžetski milion


Izvještaj o finansiranju medija iz budžeta RS, novembar 2009. foto: Midhat Poturović
Izvještaj o finansiranju medija iz budžeta RS, novembar 2009. foto: Midhat Poturović
Dnevni list Fokus ne izlazi već drugi dan zbog velikih dugovanja štampariji, kao i dugova radnicima po osnovu plata i doprinosa. Zaposleni nisu primili četiri plate, a doprinosi nisu uplaćeni za dvije i po godine.

Predstavnik radnika, fotoreporter Fokusa Milenko Šukalo kaže da su se predstavnici uprave u četvrtak sastali s njima. Rezultat je, objašnjava, samo to da je uprava uspjela podijeliti redakciju, pa je dio radnika pristao da se vrati na posao:

„A rukovodstvo je ponovo obećalo, sa svojim gnusnim lažima. Oni da imaju novac, oni bi ga donijeli. Ali ovdje očito vidim da vlada strah i manipulacija sa ljudima. To su mladi ljudi, koji ne shvataju svoju situaciju i vjeruju u laži.“

Dnevni list Fokus jedan je od nekoliko režimu omiljenih medija koje je Vlada RS prethodnih godina nesebično pomagala.

Šukalo kaže da je Fokus od 2009. godine do danas dobio milion i 200.000 maraka budžetskog novca.

Vlada RS
Vlada RS
Pa ako nisu uspjeli isplatiti plate i doprinose radnicima, uspjeli su organizovati izbor za najmenadžera 2011. godine.

Prilikom dodjele nagrada prije nekoliko dana, vlasnik novina Zoran Šarenac rekao je da je Fokus, kao odgovoran medij, shvatio ulogu u kreiranju poslovnog ambijenta i u tom smislu dao podršku razvoju zdrave konkurentnosti.

Premda je Fokusovu konkurentnost vlast RS izdašno pomagala, novca za zaposlene nije bilo.

Dugogodišnje finansiranje režimskih medija razlog je što je Centar za humanu politiku iz Doboja prijavio tužilaštvu predsjednika Vlade RS Aleksandra Džombića, ministra finansija Zorana Tegeltiju i ostale članove Vlade.

Milionske isplate medijima imaju za cilj podmićivanje i kontrolu sredstava javnog informisanja - smatraju u Centru za humanu politiku.

„Sumnjamo da su kao organizovana grupa potrošli više miliona maraka za podmićivanje medija i time izvršili krivično djelo iz Krivičnog zakona RS o spriječavanju slobode medija u RS“, kaže direktor Momir Dejanović.

Novinarima ni minimalac

A prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, entitetska vlada je u protekle tri godine donirala medijima 14,5 miliona KM, od čega 3,9 miliona za sufinansiranje pet dnevnih i sedmičnih listova. Najviše sredstava iz džepova poreskih obveznika mediji su dobili 2009. godine - sedam miliona maraka.

Pojedinačno, najveće iznose su dobili sedmični i dnevni listovi - Fokus, Press i Reporter, kao i Nezavisne novine i Glas Srpske. Na privatne medije Vlada RS je prošle i pretprošle godine potrošila još 7,5 miliona maraka budžetskog novca.

Ilustracija
Ilustracija
Opozicija u RS odavno upozorava na milionske iznose koje vlasti RS daju kako bi kontrolisale medije.

„To je samo odraz jednog stanja i jedan model ponašanja vladajućeg SNSD-a u RS. To je strašno. Trpe ljudi koji rade u tzv. režimskim medijima koji su imali povlašteni položaj, koji su dobivali novac, ali očigledno ne za plate i za poboljšanje standrada onih koji rade u tim medijima, nego vjerovatno za neke druge projekte ili za neke lične interese“, kaže potpredsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović.

„Bilo bi tu lijepog posla za istražne organe, ukoliko je ovo pravna država i država vladavine zakona, da se ispita gdje su te naše pare otišle, u čijim su džepovima, u čijim su stanovima, u čijim su skupim automobilima, u čijim su crnim fondovima - jer očigledno novinari i ostali zaposlenici nisu dobili ništa, čak ni pošteno zarađeni minimalac“, tvrdi predsjednica Udruženja BH novinari Milkica Milojević.

Milkica Milojević podsjeća i na nužnost sindikalnog organizovanja koje izostaje u velikom broju medija u Bosni i Hercegovini i zbog čega su prava zaposlenih dodatno ugrožena.

O pravima zaposlenih uprava dnevnog lista Fokus ovih dana nije se oglasila.
Vlasnik Fokusa Zoran Šarenac i direktorica novina Pejka Medić nisu bili dostupni za medije kako bi prokomentarisali stanje u firmi i optužbe iznesene na račun uprave.
XS
SM
MD
LG