Dostupni linkovi

Gdje je nestao ugovor o privatizaciji Robne kuće ˝Boska˝?


Rodna kuća "Boska" u centru Banjaluke

Originalni ugovor o privatizaciji Robne kuće ˝Boska˝ je nestao. Policija Republike Srpske pokrenula je istragu o ovom slučaju, ali ne i o navodima koji se godinama spominju, da je privatizacija ˝Boske˝ urađena na nelegalan način, te da kupci nisu ispunili stavke privatizacionog ugovora.

Gdje je ugovor o privatizaciji Robne kuće ˝Boska˝ niko ne zna. Da je ovaj dokument nestao, prije nekoliko dana je potvrdio i Dragan Lukač, ministar policije Republike Srpske, koji je rekaoda je po nalogu Ministarstva trgovine i turizma zatraženo mišljenje Okružnog tužilaštva Banjaluka o pokretanju istrage.

˝Zvanično imamo informaciju da nema originalnog ugovora, ali postoje ovjerene kopije, tako da neće predstavljati bilo kakav problem za buduće istrage ako budu potrebne˝, rekao je Lukač.

A da se ugovor o privatizaciji ˝Boske˝ čuvao godinama u strogoj tajnosti, potvrdili su nam i iz Transparency internationala BiH, koji su još 2013. tražili na uvid ovaj ugovor za koji se tvrdi da je sporan. Ivana Korajlić iz Transparencija, tvrdi da je Ministarstvo trgovine tada odbilo da dostavi ugovor, pravdajući se povjerljivošću dokumenta, čime je prekršen zakon, jer institucija nije sprovela takozvani test javnog interesa.

˝Početkom ove godine u januaru smo dobili presudu suda koji je naložio Ministarstvu da postupi po našoj žalbi i da provede ‘Test javnog interesa’, ako ništa drugo da da obrazloženje zašto taj ugovor nije javan. I upravo nakon te presude krenule su špekulacije o tome da je sam ugovor nestao, što zaista onda još veću sumnju baca na cijeli taj proces oko privatizacije RK ‘Boska’, ističe Korajlić

Podsjećanja radi, ugovor o prodaji Robne kuće „Boska“ potpisan je 8. 10. 2008. godine. U ime prodavca, Vlade RS, potpisnik je bio tadašnji i sadašnji ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, dok je ugovor u ime kupca, konzorcijuma pravnih lica koga su činili „Zekstra grupa - Zekstra“ iz Beograda i „Delta real estate“, takođe iz Beograda, potpisao Dragan Đurić. Prodajna cijena bila je 3.000.000 evra, a kupac se obavezao da će izmiriti i 2,5 miliona evra duga, koje je RK „Boska“ imala prema Poreskoj upravi RS i fondovima.

Tom prilikom je tadašnji, ali i aktuleni ministar trgovine i turizma, Predrag Gluhaković izjavio:

˝Vlada Republike Srpske je ovim ugovorom sigurno postigla ono što je traženo od nje, da zaštiti 254 radnika što nam je bio prvi cilj˝, rekao je tada Gluhaković

Novinar Slobodan Vasković tvrdi da ima u posjedu kopiju privatizacionog ugovora ali i ostale dokumente vezane za proces privatizacije RK ˝Boska˝. Vasković kaže da je Vlada dala pozajmicu konzorcijumu od 250 hiljada evra, koja je isplaćena Sindikalnoj organizaciji RK ,,Boska”, i koju Konzorcijum nikada nije vratio, a 2009. godine 242 radnika su proglašena tehnološkim viškom. Osim toga, Vasković napominje da u pomenutoj dokumentaciji nigdje ne stoji da je kupac do danas izvršio makar jednu obavezu iz privatizacionog ugovora.

“Oni su nabrojali da su negdje oko 2 miliona evra kao uložili u ‘Bosku’, međutim to oni nisu uložili na način da je Konzorcijum, odnosno ‘Zekstra grupa’ i ‘Delta real estate’ dali svoj novac, već su oni zadužili ‘Bosku’ kreditno, i to je kao jedan dio investiranja, a drugi dio su oni obračunali sva ulaganja onih koji su iznajmili poslovne prostore u ‘Boski’ i uložili u njihovo renoviranje kao svoja ulaganja˝, pojašnjava Vasković

Nakon toga je došlo do promijene vlasničke strukture u RK ˝Boska˝, tvdi Vasković.

˝Pa više nije 'Delta real estate' vlasnik akcija već je to nek njihova firma kćerka čija je Delta 100 postotni vlasnik, a ona je onda preko nje vlasnik akcija u Robnoj kući 'Boska'. Zašto je to tako urađeno? Zato što ta druga frma nema nikakve imovine, i ukoliko dođe do raskida Ugovora, jednostavno se Vlada RS-a neće moći naplatiti˝, ističe Vasković

Vasković napominje i da dodatnu sumnju na kriminalne radnje baca i 7,5 miliona evra za koje je IRB kupio obveznice od RK ˝Boska˝, a te pare su nestale preko povezanih pravnih lica.

Igor Crnadak
Igor Crnadak

Slične tvrdnje iznosi i Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a, koji kaže da je sve oko privatizacije ˝Boske˝ sumnjivo.

˝Prvog februara 2013. godine PDP je podnio krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Banjaluci i Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske upravo za ovaj slučaj. Više od dvije godine Tužilaštvo i Pravosuđe Republike Srpske ne reaguje˝, kaže Crnadak.

Treba napomenuti da su u međuvremenu protiv kupaca ˝Boske˝, Dragana Đurića, vlasnika ˝Zekstre˝ i Miroslava Miškovića, vlasnika ˝Delte˝, u Srbiji pokrenuti postupci pred nadležnim sudovima za organizovani kriminal, ali to i dalje nije navelo istražne organe u Republici Srpskoj da pokrenu istragu, a i nestali originalni ugovor daje dodatnu sumnju da se tu radi o svjesnom prikrivanju, ističu naši sagovornici.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG