Dostupni linkovi

Tamo gde "živi" Google


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Internet kompanija Google odlučila je da na uvid javnosti stavi svoje informatičke centre širom sveta.

Na internet stranici Where the internet lives Google Data centra može se videti nekoliko hiljada servera, ogromna postrojenja u prepoznatljivim plavo - crveno - žuto - zelenim bojama, zaposlenici u kompaniji te mesta "na kojima su naši kompjuteri već bili", kako se navodi na sajtu.

"Izuzetno mali broj ljudi ima pristup ovim centrima i to samo zbog jednog, ali bitnog razloga – naš prioritet je privatnost i sigurnost informacija. Veoma mali broj naših zaposlenih ima pristup serverima. Danas prvi put javnost može da vidi kako sve to izgleda", navedeno je u saopštenju kompanije Google.

Kako navodi agencija AP, Googleova potreba za tolikim kompjuterskim sistemima, pretvorila je kompaniju u glavnog potrošača električne energije, iako menadžment konstantno tvrdi da traže način da tu potrošnju smanje kako bi očuvali prirodu i smanjili troškove.

Google je objavio fotografije iz šest centara u Sjedinjenim Američkim Državama, Finskoj i Belgiji. Google trenutno gradi nove centre u Hong Kongu, Singapuru i na Tajvanu.

U okviru ove promotivne ture po Google istraživačkim centrima internet alatkom Street view snimljen je i zanimljiv video.

XS
SM
MD
LG