Dostupni linkovi

Gazprom povećao cijene plina Ukrajini za 40 posto


Članovi Desnog sektora napuštaju Hotel Dnipro
Članovi Desnog sektora napuštaju Hotel Dnipro
NATO je isključio vojnu intervenciju u Ukrajini, ali su članicima NATO-a u istočnoj Europi, posebice baltičkim državama, data uvjeravanja da su pod pojačanim sigurnosnim kišobranom Alijanse. Sjedinjene Države su poslale dodatne borbene avione radi redovitih patrola.

Diplomati kažu da će ministri raspravljati o cijelom nizu opcija, od jačanja vojnih vježbi do slanja dodatnih snaga u istočne članice, uz one koje su već stacionirane u tim područjima.

Očekuje se da će NATO-a ponuditi pomoć u obuci i opremanju ukrajinske vojske.

Glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen prethodno je izjavio:

"Dogovorili smo se s Ukrajinom ojačati našu suradnju unutar partnerstva NATO - Ukrajina u okviru istoimene komisije. Na političkoj razini ćemo se dogovoriti kako može dalje razvijati naše partnerstvo s Ukrajinom."

Ukrajinski parlament je odobrio održavanje serije vojnih vježbi sa NATO-om i to na jugu i zapadu Ukrajine, između maja i novembra.

Gornji dom ruskog parlamenta je, s druge strane, nakon Dume, donio odluku o prekidanju sporazuma po kojem je Moskva trebala plaćati Ukrajini najam za baze Crnomorske flote na Krimu.

Ministri NATO-a će također razmotriti suradnju Alijanse s Rusijom, no još nije izvjesno koji bi se daljni koraci mogli poduzeti. Sastanak šefova diplomacija NATO-a dolazi dan nakon što je Rusija objavila da se povlači neke jedinice duž ukrajinske istočne granice.

To je obećao ruski predsjednik Vladimir Putin njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u telefonskom razgovoru.

Rusko ministarstvo obrane je saopćio da je pješački bataljun povučen iz regije Rostov nakon završetka vojne vježbe.

Nije bilo nikakvih informacija o broju vojnika koji su uključeni. Bataljun može uključivati između 300 i 1.200 vojnika.

Pentagon procjenjuje da oko 40.000 ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. I Washington ocjenjuje da je povlačanje vojnika korak u dobrom smjeru. No,
Ramussen na konferenciji za novinare nije mogao potvrditi da se ruska vojska povlači.

"Mi to još ne vidimo" izjavio je glavni tajnik NATO-a.

Vrhovna rada, parlament u Kijevu, donio je odluku o razoružanju ekstremih nacionalističkih grupa poput Desnog sektora.

Pripadnici te organizacije su u utorak predali oružje i napustili jedan kijevski hotel kojeg su bili zauzeli kao svoje sjedište. Tom prilikom ranjeno je troje ljudi, među kojima i zamjenik gradonačlenika Kijeva.

Samo dan nakon što je Dmitrij Medvedev posjetio anektirani Krim i najavio da će poluotok postati posebna ekonomska zona kako bi se zainteresirali investitori, Gazprom je objavio da Ukrajina duguje 1,7 milijardi dolara za plin. Cijena je veća za 40 posto od one u prethodnom kvartalu.

Ukrajina je već podigla cijenu plina svojim potrošačima za gotovo 50 posto.

Europska unija pažljivo promatra zbivanja na relaciji Gazprom i Ukrajina.

Bruxelles strahuje da bi se mogla ponoviti kriza iz januara 2009, kada su se Kijev i Moskva sporili oko cijene plina što je rezultiralo smanjenem zaliha tog energenta u srednjoj i istočnoj Evropi.
XS
SM
MD
LG