Dostupni linkovi

Jednomesečni pritvor državljaninu Srbije uhapšenom na Gazimestanu


Na Gazimestanu su se 28. juna ove godine mogle vidjeti i majice sa slikama ruskih trupa u Ukrajini
Na Gazimestanu su se 28. juna ove godine mogle vidjeti i majice sa slikama ruskih trupa u Ukrajini

Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda, kog je Policija Kosova 28. juna uhapsila na Gazimestanu kod Prištine zbog "izazivanja nacionalne i verske mržnje", određen je pritvor od 30 dana, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa advokatica Jovana Filipović.

Na Gazimestanu se 28. juna okupilo nekoliko stotina Srba sa Kosova, iz Srbije i zemalja regiona, kako bi obeležili Vidovdan.

Policije Kosova tog dana desetorici državljana Crne Gore zabranila ulazak na teritoriju Kosova jer je kod njih pronađena garderoba sa natpisima koji "podstiču na mržnju".

Takođe, neki koji su prisustvovali obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu su, pored srpskih, nosili i ruske zastave, te odeću sa znakom Z, koji je simbol ruske agresije na Rusiju. Međutim, Policija Kosova je oduzimala odeću sa takvim natpisima.

Srpska pravoslavna crkva ali i Srbi sa Kosova i regiona, na Gazimestanu svake godine obeležavaju 28. jun, praznik Vidovdan, kao pomen na stradanje Srba u bici protiv turske vojske na Kosovu 1389. godine.

Upravo je na Gazimestanu 28. juna 1989. godine bivši predsednik Srbije , a potom i Savezne Republike Jugoslavije, Slobodan Milošević, pred desetine hiljada Srba održao govor u kome nije isključio "oružane bitke".

Taj govor Slobodan Miloševića su mnogi videli kao najavu ratova, koji su i usledili 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Na isti dan 2001. godine Milošević je izručen Tribunalu u Hagu koji ga je optužio za ratne zločine. Preminuo je u pritvoru 2006. pre nego što mu je izrečena konačna presuda.

XS
SM
MD
LG