Dostupni linkovi

Desetine mrtvih u Gazi, nema naznaka primirja


Dječak u prostoriji sa ubijenim životinjama u improviziranom kampu Al-Mawasi za raseljene osobe zapadno od Khan Yunisa, 10. marta 2024.
Dječak u prostoriji sa ubijenim životinjama u improviziranom kampu Al-Mawasi za raseljene osobe zapadno od Khan Yunisa, 10. marta 2024.

Izraelska vojska nastavila je 10. marta bombardovanje Pojas Gaze i desetine osoba ubijene su u vrijeme međunarodnih nastojanja da se pošalje humanitarna pomoć civilnom stanovištvu pod opsadom kojem prijeti glad, piše AP.

U okviru najave Evropske unije (EU) o humanitarnom pomorskom koridoru, prvi brod je spreman da isplovi s Cipra i preveze pomoć na teritoriju razorenu tokom više od pet mjeseci rata između Izraela i Hamasa, palestinske ekstremističke organizacije koju Sjedinjene Države i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom.

Uoči muslimanskog mjeseca Ramazana, nema naznaka da će biti postignut sporazum o primirju u ratu u kome je, po podacima Hamasa, ubijeno više od 31.000 ljudi, uglavnom civila, prenosi Beta.


Izrael je pokrenuo ofanzivu u znak odmazde za napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra. U tim napadima ubijeno je najmanje 1.160 ljudi, većinom civila, a oteto i u Gazu odvedeno više od 250 talaca, od kojih je 130 i dalje zatočeno.

Vlasti Hamasa tvrde da je protekle noći izvedeno više od 60 udara i pogođene su kuće u centralnom i južnom delu Gaze, a najviše grad Kan Junis.

Najmanje 13 osoba je poginulo kada je granata pala na šatore sa raseljenim ljudima u regiji Al-Mavasi između Kan Junisa i Rafe, navelo je tamošnje Ministarstvo zdravlja kojim upravlja Hamas.

Prema podacima Ministarstva, ukupno je poginulo 85 Palestinaca u noći između subote i nedelje.

Izraelska vojska, čiji vojnici dejstvuju na velikom dijelu palestinske teritorije, saopćila je da je oko 30 palestinskih boraca ubijeno u protekla 24 sata u centralnoj Gazi i Kan Junisu.

Po podacima Ujedinjenih nacija, glad je prijetnja za 2,2 miliona od 2,4 miliona stanovnika, a 1,7 miliona je raseljeno.

Ministarstvo zdravlja pod kontrolom Hamasa saopćilo je da je 25 ljudi, većinom dece, umrlo od gladi.

Glad odnosi tek rođene u Pojasu Gaze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00



U proteklim danima nekoliko zapadnih i arapskih zemalja iz aviona je bacilo pakete s hranom i medicinskom opremom u Gazu.

U petak su EU i SAD najavile da pripremaju pomorski humanitarni koridor iz Cipra udaljenog oko 370 kilometara od Gaze.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je da se nada da će prvi brod isploviti 10 marta, sa 200 tona hrane koju su osigurale nevladine organizacije.

UN je stava da da bacanje paketa pomoći iz zraka i slanje morskim putem ne mogu zamijeniti kopnenu isporuku.

Rat u Pojasu Gaze pokrenut je napadom Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi, dok su 253 uzete za taoce.

Za pet meseci izraelske zračne i kopnene ofanzive ubiijeno je više od 31.000 Palestinaca, navodi ministarstvo zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa.

XS
SM
MD
LG