Dostupni linkovi

Vijeće ministara nije odobrilo ulazak Palestincima u BiH


Palestinci bježe iz grada Gaze na jug enklave usljed izraelskog bombardovanja. 18. 11. 2023.
Palestinci bježe iz grada Gaze na jug enklave usljed izraelskog bombardovanja. 18. 11. 2023.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije donijelo "Odluku o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju ove institucije.

Kao razlog navode da nije bilo kvoruma, odnosno da nije bilo ministara iz reda jednog od tri konstitutivna naroda.

Inače, državljani Bosne i Hercegovine i njihovi srodnici koji su uspjeli preći granični prijelaz Rafah i izaći iz Gaze nalaze se u glavnom egipatskom gradu, Kairu.

Tamo, prema pravilima, mogu ostati svega 72 sata.

Poslije večerašnje odluke Vijeća ministara, u državu mogu ući oni koji imaju pasoš BiH, dok je njihovima srodnicima ulaz zabranjen.

Pratite blog uživo o ratu Izraela i Hamasa:

Ranije u toku dana je ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, na Facebooku napisao da je BiH uspjela izvesti sve svoje građane iz Gaze.

"Dovodimo kući ljude iz ratom zahvaćenog područja, a u svakoj prilici se zakoni naše zemlje moraju poštovati, sigurnosni aspekt je veoma važan", dodao je on,

Hamas, grupa koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označile terorističkom, napala je Izrael 7. oktobra. U napadu je ubijeno 1.200 osoba, a 200 uzeto za taoce.

Izrael je uzvratio blokiranjem Pojasa Gaze i napadima u kojima je ubijeno preko 12.000 osoba, kako navodi Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

XS
SM
MD
LG