Dostupni linkovi

Gavrilović: Beogradski aerodrom, još jedan slučaj u koruptivnoj ekonomiji


Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu

Zoran Gavrilović, sociolog i ekspert za korupciju iz nevladine organizacije Biro za društvena istraživanja, za ‘Zašto’? objašnjava zbog čega Vlada Srbije još uvijek nije objavila studiju opravdanosti za koncesiju i koncesioni ugovor sa francuskom kompanijom Vansi Aerodromi koja je proteklog vikenda na 25 godina preuzela upravljanje beogradskim aerodromom Nikola Tesla u poslu čije je vrijednost 1,5 milijardi eura.

Upravni sud u Beogradu je po tužbi nevladine organizacije za borbu protiv korupcije Vladi Srbije naložio da objelodani te dokument ali se to još nije desilo.

Pseudo-biznis

Srbija je držva koja je zarobljena korupcijom, i da bi uopšte mogli da poslujete, da preživite u koruptivnom sistemu, vi morate da organizujete i koruptivnu ekonomiju.

Ta koruptivna ekonomija u Srbiji jeste u stvari poslovanje sa državom pod netransparentnim uslovima, gde je čitav anti-korupcijski sistem koji je Srbija brižljivo gradila od 2000. godine na ovamo suspendovan.

Mi imamo suspendovanu borbu protiv korupcije oličenu u činjenicu da je na čelu Agencije za korupciju osoba protiv koje bi agencija trebala da vodi postupak, da se u Savet za borbu protiv korupcije ubacuju ljudi koji su podržavaoci predsednka Vučića.

Tako da i ovo što se dešava, ne samo sa aerodromom u Beogradu -- i ovo što se dešava sa slučajem aerodroma u Nišu, i oko Beograda na vodi -- prosto mi imamo tu koruptivnu ekonomiju koja je ustvari organizovana od strane izvršne vlasti sa delovima partije, odnosno delovima pseudo-biznisa koji je nastao u Srbiji tokom devedestih koji je kroz proces privatizacije legalizovan.

Beskamatni novac

Na žalost, ono što mogu da kažem je da deo tog biznisa sada postaju i međunarodne kompanije koje u Srbiju dolaze.

Doduše, vrlo često su to kompanije koje nemaju neku međunarodnu reputaciju, koje pod vrlo problematičnim uslovima kada je u pitanju pomoć, odnosnu subvencije, dolaze u Srbiju i učestvuju, u stvari, u toj ekonomiji korupcije.

Ovo što se dešava kolegama iz Transparensija, u stvari jeste posljedica koruptivne ekonomije koju organizuje izvršna vlast, mislim pre svega na predsednika Vučića uz podršku njegove stranke

Imamo Beograd na vodi, imamo sada aerodrom, imali smo aerodrom u Nišu, imali smo privatno-javna partnerstva koja se na dnevnom nivou dešavaju u Srbiji.

Imate niz investitora koji pod vrlo netransparentnim uslovima dobijaju lokacije, dobijaju državnu pomoć, praktično beskamanti narodni novac, da bi razvijali svoje biznise gde građane, odnosno uposlenike plaćaju nekih 200 eura.

Privid ekonomije

To nije jedan, dva slučaja, to je epidemija, to je sistem.

Svaka ozbiljna država pravi sistem da bi privukla što ozbiljnije kompanije, jer dobre kompanije donose tehnologiju, donose kvalitetan proizvod, donose novo tržište i donose nove industrijske odnose.

Mi, od 2000. na ovamo, smo prvo imali privatizaciju koja je prosto služila za pranje para, koje su stečene kroz ratno-pljačkašku ekonomiju iz devedesetih.

Kad se taj proces završio, kad smo taj novac bacili u bunar, onda smo se setili, pre svega zahvaljujući Dinkiću, a model je preuzela i sadašnja vlast, da plaćamo strane investitore da dolaze u Srbiju po ceni da se mi ne reformišemo.

Mi ovdje imamo jako loš pravosudni sistem gde stečaj nije garantovan, vladavima prava nije garantovana i u tom sistemu vi umesto da napravite sistem gde bi bila vladavina prava, vi narodnim parama plaćate investitore da dođu ovdje i da zaposle neke ljude da biste pravili privid od ekonomije i nekog napretka.

Kupovanje odluka

Pričam o sistemu u Srbiji koji se može primeniti na bilo koju formu i na bilo kog investitora koji je došao u Srbiju u poslednjih šest godina.

Privatni kapital po prirodi ne mora da se bavi javnim interesom ali država i javne institucije to moraju da rade.

Može i ne mora da bude deo poslovne politike neke firme da ima svoj sistem za integritet, da ima svoj sistem za 'compliance', da crnim finansiranjem i problematičnim ugovorima ne utiče na državu i da ne kupuje odluke ove države.

Ali, odgovornost Vlade Srbije i predsednika Srbije prema meni kao građaninu Srbije koji plaća porez iz koga se finansira njihov rad jeste da me zaštiti od korupcije.

XS
SM
MD
LG