Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Loš prijem Gatesovog govora o slabostima NATO


Robert Gates na seminaru u Washingtonu, 23. februar 2010. godine
Govor američkog ministra odbrane, Roberta Gates-a o slabostima NATO pakta, nailazi na reakcije u cijeloj Evropi. Gatesove kritike „demilitarizacije Evrope“ tumače se kao pokušaj Washingtona da izdiktira ključne odredbe nove doktrine Sjeveroatlantskog saveza.

Govoreći pred Univerzitetom za nacionalnu obranu (NDU) u Washingtonu Robert Gates je ukazao na temeljne slabosti NATO-a i potkačio evropske lidere zbog njihove „pacifističke politike“. Kao primjer koji može ugroziti održivost Sjeveroatlantske alijanse, američki je ministar naveo Afganistan.

"Upravo sada se Alijansa susreće s veoma ozbiljnim, dugoročnim i sistemskim problemom. To je simptom dubljeg problema u kojem se vidi kako se percipiraju prijetnje NATO-u, procjenjuju potrebe odbrane i određuju prioriteti potrošnje."

On je uputio i pohvale saveznicima u NATO-u, rekavši da su u posljednja tri mjeseca pokazali "neusporedivi nivo predanosti" ratnim naporima povećanjem broja vojnika u Afganistanu s 30.000 prošloga ljeta, na 50.000 ove godine.

"Po svakom mjerilu to je izuzetan podvig", rekao je Gates.

Administracija gubi strpljenje s Evropom

Međutim, kaže on, Afganistan je pokazao da supersila ne može sama uspjeti u sukobu koji zahtijeva ne samo tradicionalne vojne snage već i civilnu stručnost i jaku međunarodnu potporu.

"Demilitarizacija Evrope, gdje veliki dio javnosti i političke klase ima averziju prema vojnoj sili i rizicima koji idu uz to, postaje smetnja postizanju stvarne sigurnosti i trajnog mira u 21. stoljeću."

Opasnost leži u tome da potencijalni budući protivnici mogu u NATO-u gledati "tigra od papira", istakao je.

"Sve to treba biti poziv na buđenje, jer NATO treba ozbiljne, dalekosežne i hitne reforme za rješavanje krize koja je stvarana godinama", rekao je Gates.

Dužnosnici NATO-a u Evropi prihvaćaju Gatesove procjene problema, smatrajući ih razumljivim. Međutim, naglašavaju kako povećanje sredstava iz evropskih članica NATO-a ne treba očekivati.

Pojedini analitičari smatraju da je govor američkog ministra odbrane zapravo dokaz kako Obamina administracija gubi strpljenje s Evropom. Podsjećajući da je u NATO-u u toku izrada nove doktrine, tokom koje su se pojavile razlike i podjele, Gatesove se riječi doživljavaju kao pokušaj Washingtona da izdiktira ključne odredbe novog dokumenta.

Većina starih članica EU je stava da će se Evropljani boriti kad vide da je to u njihovom vlastitom interesu. A ne onda kada SAD smatraju da je to potrebno.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG