Dostupni linkovi

Gates: Pandemija zaustavila napredak u globalnom zdravstvu


Bill Gates

Pandemija korona virusa zaustavila je napredak u globalnom zdravstu i stavila milione ljudi u rizik od fatalnih bolesti i siromaštva, navodi se u novom izvještaju fondacije Bill i Melinda Gates.

Zbog posljedica pandemije, ekstremno siromaštvo poraslo je za 7 posto, a pokrivenost rutinskim vakcinama pada na nivo koji je posljednji put viđen devedesetih godina, navodi se u izvještaju objavljenom 15. septembra.

"To je veliki povratak unazad", rekao je Bill Gates, dopredsjedavajući fondacije.

"Pandemija COVID-19 ne samo da je zaustavila napredak, već ga je unazadila", rekao je Gates na video pozivu s novinarima.

Pad rutinskih stopa imunizacije opisan je u izvještaju kao "povratak svijeta unazad za oko 25 godina u 25 sedmica". Također je utvrđeno da je pandemija imala nesrazmjeran utjecaj na žene, rasne i etničke manjinske zajednice i ljude koji žive u ekstremnom siromaštvu.

Iako je scena trenutno „mračna“, osnivač Microsofta uvjeren je da će se svijet izvući iz pandemije i nastaviti napredovati prema ciljevima poboljšanja globalnog zdravlja.

Korona virusom je zaraženo preko 29 miliona osoba širom svijeta, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins. Broj umrlih povećao se na više od 927.000.

XS
SM
MD
LG