Dostupni linkovi

Gasprom od četvrtka potpuno prekida isporuke gasa francuskoj grupi Engie


Evropa je već obaveštena da će Gasprom isključiti gasovod Severni tok 1 do Nemačke od 31. avgusta do 2. septembra radi održavanja.

Ruski državni gigant prirodnog gasa Gasprom saopštio je da potpuno obustavlja isporuke gasa francuskoj gasnoj i elektroenergetskoj grupi Engie, što je pojačalo zabrinutost oko snabdevanja energijom u Evropu pošto se gasovod Severni tok 1 zatvara zbog održavanja.

Gazprom je kasno 30. avgusta saopštio da je prekid isporuke Engie-u zbog propuštenih plaćanja. "Gasprom eksport je obavestio Engie o potpunoj obustavi isporuka gasa od 1. septembra 2022. godine do potpunog prijema finansijskih iznosa dospelih za isporuke", navodi se u saopštenju Gasproma objavljenom na Telegramu.

Iz kompanije Engie je ranije navedeno da ih je Gasprom obavestio 30. avgusta da će do redukcije doći odmah. Nisu izneti nikakvi detalji o prirodi spora sa Gaspromom. U saopštenju se navodi da su isporuke ruskog gasa već značajno smanjene otkako je Moskva pokrenula svoj rat protiv Ukrajine koji je počeo krajem februara.

"Veoma je jasno da Rusija koristi gas kao ratno oružje i moramo se pripremiti za najgori scenario potpunog prekida snabdevanja", rekla je francuska ministarka za tranziciju energije Agnes Pannier-Runacher za francuski radio Inter. Engie je saopštio da je preduzeo mere da se zaštiti.

"Kompanija Engie je već obezbedila količine neophodne da ispuni svoje obaveze prema svojim klijentima i sopstvenim zahtevima, i uvela je nekoliko mera za značajno smanjenje bilo kakvih direktnih finansijskih i fizičkih uticaja koji bi mogli da nastanu zbog prekida isporuke gasa od strane Gasproma", navodi se u saopštenju.

Evropa je već obaveštena da će Gasprom isključiti gasovod Severni tok 1 do Nemačke od 31. avgusta do 2. septembra radi održavanja. Prekid je podstakao strahove da Rusija ograničava snabdevanje kako bi izvršila pritisak na zapadne zemlje i razbila njihovo jedinstvo u sankcionisanju Rusije zbog njenog rata protiv Ukrajine, što je optužba koju Moskva poriče.

Ruski prekid i smanjenje snabdevanja izazvali su porast cena gasa i primorali evropske vlade da se bore za alternativne isporuke uoči zime.

XS
SM
MD
LG