Dostupni linkovi

Gasprom obustavio gas Italiji, navodeći kao problem transport kroz Austriju


Ruski Gazprom obustavio je isporuke gasa italijanskoj kompaniji Eni, navodeći kao problem transport kroz Austriju, saopštio je u subotu, 1. avgusta, italijanski energetski gigant dodajući da radi na rešenju ovog problema.

"Gasprom nam je predočio da nije u mogućnosti da potvrdi isporuku zahtevanih količina za danas, navodeći kao razlog nemogućnost transporta gasa kroz Austriju", ističe se u saopštenu Enija.

Zbog toga, "tokovi ruskog gasa u Eni preko ulazne tačke u Tarvisio biće obustavljeni", dodaje italijanska kompanija.

Većina ruskog gasa koji se isporučuje u Italiju prolazi preko Ukrajine a potom Transaustrijskim gasovodom (TAG) do Tarvisia u severnoj Italiji na granici sa Austrijom.

Evropske zemlje i Rusija se spore oko isporuke prirodnog gasa nakon njene invazije na Ukrajinu u februaru.

Evropska unija ističe da Moskva koristi gas kao ekonomsko oružje, što ona negira, okrivljujući uticaj zapadnih sankcija za bilo kakve prekide u snabdevanju.

Tenzije su pojačane ove nedelje nakon curenja u gasovodima Severni tok 1 i 2 - koji povezuju Rusiju i Nemačku - tona metana u Baltičko more, što bi, kako UN veruju, moglo biti najveće izlivanje ovog energenta štetnog za klimu ikada zabeleženo.

U subotu je operater Severnog toka 2 rekao da je gas konačno prestao da curi, pet dana nakon incidenta, za koji su i Rusija i Zapad međusobno optužuju.

Gasprom je u saopštenju za Telegram naveo da je problem sa isporukama gasa Italiji nastao zbog regulatornih promena u Austriji.

Ruski državni energetski gigant naveo je da je tranzit gasa kroz Austriju obustavljen nakon što je mrežni operater u zemlji odbio da potvrdi nominacije za transport.

Austrijski operater gasne mreže nije odmah bio dostupan za komentar u subotu

Portparol Enija je, međutim, rekao da Austrija nastavlja da dobija gas na granici sa Slovačkom.

Pre rata u Ukrajini, Italija je uvozila 95 odsto gasa - od čega oko 45 procenata iz Rusije.

Odlazeći italijanski premijer Mario Dragi potpisao je nove sporazume sa drugim proizvođačima gasa kako bi smanjio zavisnost od Rusije, tako da od juna iznosi 10 odsto, dok raste uvoz iz Alžira i nordijskih zemalja, a ubrzan je i prelazak na obnovljive izvore energije.

Gasprom je smanjio i isporuke prirodnog gasa Moldaviji za oko 30 odsto, rekao je Vadim Čeban, direktor gasne kompanije Moldovagaz.

Izvor: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG