Dostupni linkovi

Gašparovič o ekonomskoj saradnji sa BiH i reformama za EU


Ivan Gašparovič i Nebojša Radmanović u Sarajevu, 27. novembar 2012.
Ivan Gašparovič i Nebojša Radmanović u Sarajevu, 27. novembar 2012.
Predsjednik Republike Slovačke Ivan Gašparovič doputovao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini te se sastao sa članovima Predsjedništva BiH. Poboljšanje ekonomske saradnje i pomoć Bosni i Hercegovini na putu ka EU i NATO savezu bile su glavne teme razgovora čelnika dvije države.

Prvi čovjek Slovačke Ivan Gašparovič, nakon sastanka sa Predsjedništvom BiH, kazao je da posjeta BiH ima dva cilja, poboljšanje ekonomske saradnje i novi poticaj Bosni i Hercegovini za nastavak reformi na evropskom putu.

Govoreći o iskustvima svoje zemlje u pridruživanju evropskoj porodici i NATO savezu, Gašparovič kaže da ispunjavanje uslova nije bilo nimalo lako, ali je postojao konsenzus političkih partija oko pridruživanja što je za Slovačku bilo odlučujuće.

''Što se tiče ekonomskih i socijalnih pitanja mogu otvoreno da kažem da ukoliko Slovačka danas ne bi bila članica EU i NATO saveza mnogo teže bi se suočavala sa posljedicama ekonomske krize. Uvjeren sam da i BiH, nakon 17 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma može da preuzme punu odgovornost za svoju budućnost i smatram da raspolaže sa svim potrebnim političkim kapacitetima za to'', poručio je Gašparovič.

Stoga Slovačka preporučuje BiH da preispita jedinstvo političkih partija oko evropskih integracija i ubrza reforme koje joj je zadala Evropska unija.

Inače, sa Gašparovićem je došlo i 25 slovačkih privrednika koji će zajedno sa bh. privrednicima pokušati pronaći način za pobioljšanje ekonomske saradnje dvije zemlje.

BiH je do sada imala deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Slovačkom. U 2011. godini on je dostigao cifru od 56 miliona eura. BiH u Slovačku uglavnom izvozi proizvopde iz metalne industrije i drvo.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu kako ima prostora sa saradnju u oblasti proizvodnje organske hrane, ali i u građevinarstvu. O tome će bh. i slovački privrednici detaljnije govoriti na sastanku u srijedu.
XS
SM
MD
LG