Dostupni linkovi

Mihajlović: Gasovod između Srbije i Bugarske obezbeđuje gasnu nezavisnost


Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlovic
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlovic

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je u sredu (2. februar) da će izgradnjom magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad Srbija obezbediti mogućnost snabdevanja gasom i iz drugih izvora, što će unaprediti bezbednost i nezavisnost u gasnom sektoru.

Izgradnja gasovoda između Srbije i Bugarske počela je 1. februara na delu gasovoda od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada.

Gasni interkonektor Srbija – Bugarska jedna je od alternativa Srbije za ruski gas, a prema ranijim istraživanjima Radija Slobodna Evropa, kroz gasovod će teći prirodni tečni gas (LNG) iz Grčke, od više dobavljača.

"Mi smo pre dve godine imali samo jedan pravac snabdevanja, i to iz Ukrajine. Sada imamo Balkanski tok, radi se i interkonekcija Srbija-Bugarska. Počeli su radovi i taj gasovod bi trebalo da bude operativan 2023. godine, što nam daje mogućnost da gas dobijamo i iz drugih izvora", navodi Mihajlović.

Mihajlović dodaje da to obezbeđuje stabilnost i mogućnost diverzifikacije snabdevača "jer ćemo moći da gas dobijamo i iz Grčke, iz Azerbejdžana, a u budućnosti iz Izreala i sa Kipra".

"Suština je da imamo nekoliko pravaca i izvora, jer mnogo toga danas zavisi i od politike, ne samo od energetike", rekla je ona.

Mihajlović je navela i da je na nacionalnom nivou oko 40 odsto teritorije Srbije gasifikovano.

"Jedino je Vojvodina dobrim delom gasifikovana. Definitivno će diverzifikacija ruta i snabdevača omogućiti da se taj procenat poveća", rekla je ona.

Gasovod u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, a projektovan je za kapacitet od 1.8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Vrednost projekta je 85.5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49.6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih oko 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i sredstava Srbijagasa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na otvaranju gasovoda 1. februara da je taj projekat planiran 2015. godine i da je jedan od prioritetnih projekata EU.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović: Srbija želi gas i iz drugih država
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:46 0:00

XS
SM
MD
LG