Dostupni linkovi

Najavljen početak izgradnje gasnog interkonektora Srbija-Bugarska


Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre i ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, 4. novembar 2021.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je sa šefom delegacije Evropske unije Emanuelom Žofreom (Emanuele Giaufret) o izgradnji gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad (granica sa Bugarskom) koja bi trebalo da počne do kraja novembra, saopštilo je 4. novembra Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Spremili smo investicioni plan sa projektima vrednim 17 milijardi evra, jer je neophodno da gradimo nove kapacitete, posebno one koji koriste obnovljive izvore. Očekujemo da krajem novembra krenu radovi na izgradnji interkonektora i da 2023. imamo mogućnost da diverzifikujemo ne samo pravce, već i dobavljače, što će dodatno uticati na našu energetsku bezbednost", rekla je Mihajlović.

Srbija trenutno u potpunosti zavisi od ruskog gasa. Dok iz domaće proizvodnje uspe da podmiri nešto ispod 13 odsto potreba, sve preostale neophodne količine, prema podacima Agencije za energetiku, uvozi isključivo iz Rusije.

Planirani kapacitet gasovoda Niš-Dimitrovgrad je 1,8 milijardi kubika godišnje, a procenjena ukupna investiciona vrednost projekta je 85,5 miliona evra. Sredstva će biti obezbeđena iz pretpristupnih fondova EU i zajma Evropske investicione banke.

"Gas će se moći dopremati iz terminala tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Grčke od različitih proizvođača a, ukoliko bude slobodnih kapaciteta, i iz gasovoda TAP iz Azerbejdžana", saopštilo je u januaru Ministarstvo energetike za Radio Slobodna Evropa.

Mihajlović i Žofre su razgovarali i o sprovođenju plana reorganizacije državnog preduzeća "Srbijagas", toku radova na Transbalkanskom koridoru, kao i projektima koje Ministarstvo sprovodi u oblasti povećanja energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije, izgradnji novih energetskih kapaciteta.

Žofre je rekao da će EU podržati projekte koji se sprovode u oblasti energetike, a koji su ključni u sprovođenju zelene agende, navodi se u saopšenju Ministarstva.

"Energetski sektor je prioritet za EU i ključno je da unapredimo saradnju. Znamo da se Srbija kreće u dobrom smeru, što je suštinski važno zbog puta ka punopravnom članstvu u EU", rekao je Žofre.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG