Dostupni linkovi

Snabdevanje Srbije gasom preko Bugarske uobičajeno


Gradilište na produžetku ruskog gasovoda Turski tok u Letnjici, Bugarska, 1. jun 2020.

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, izjavila je da se snabdevanje gasom preko Bugarske odvija uobičajeno, ali da je država pripremila plan ukoliko zbog rata u Ukrajini dotok gasa iz tog pravca bude onemogućen.

"Jedna opcija je da gas uzimamo iz Mađarske, druga je naše skladište u Banatskom Dvoru, gde imamo i naše rezerve, a tu su i rezerve Gasproma. Treća mogućnost jeste supstitucija, kao što smo radili 2009. godine", rekla je ona.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara u Nišu, na jugu Srbije, navela da će završetkom radova na gasnom interkonektoru Niš-Dimitrovgrad Srbija dodatno unaprediti stabilnost u tom sektoru.

"Očekujemo ozbiljnije radove u narednih sedam dana na gasovodu Niš-Dimitrovgrad, svakako sve treba da bude gotovo u septembru naredne godine, što će nam otvoriti mogućnost da dobijemo gas i iz drugog pravca i izvora", navela je ministarka.

Kako je objasnila novim podzemnim skladištem gasa biće dodatno osigurana bezbednost u gasnom sektoru.

"Od toga nam zavise privreda i industrija koje troše 80 odsto od ukupne potrošnje gasa u Srbiji", dodala je.

Ruski gas u Srbiju stiže od 1. januara 2021. iz gasovoda "Balkanski tok", koji je deo rusko-turskog projekta "Turski tok".

Ovim gasovodom se doprema ruski gas preko Turske i Bugarske.

Srbija zavisi od ruskog gasa. Suočena sa zahtevima EU da diversifikuje pravce i izvore energije i smanji zavisnost od jednog dominantnog proizvođača započela je izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad.

On bi trebalo da omogući snabdevanja Srbije prirodnim gasom iz terminala u Grčkoj, kao i iz gasovoda koji su deo Južnog gasnog koridora, kojim se transportuje gas Kaspijskog i regiona Bliskog istoka.

Ovaj projekat Srbija realizuje sa partnerima iz Evropske unije.

XS
SM
MD
LG