Dostupni linkovi

Grijanje u Sarajevu će pojeftiniti ako bude smanjena cijena gasa


Odobrenje Vlade FBiH po zahtjevu Energoinvesta očekuje se 12. januara 2023.
Odobrenje Vlade FBiH po zahtjevu Energoinvesta očekuje se 12. januara 2023.

Pojeftinjenje prirodnog gasa u Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo bi dovesti do pada cijena centralnog grijanja u Kantonu Sarajevo, rečeno je za agenciju Fena iz Kantonalnog javno-komunalnog preduzeća Toplane (KJKP).

Mogućnost smanjenja cijena gasa dolazi nakon što je Energoinvest zatražio od Vlade Federacije BiH odobrenje za smanjenje cijena prirodnog gasa za 9,6 posto.

"Toplane će nakon što budu imale konačnu informaciju o pojeftinjenju gasa uputiti zahtjev Vladi KS za korigovanje cijena centralnog grijanja u skladu s umanjenom cijenom gasa", rekla je glasnogovornica Toplana Irma Aščerić.

Pojasnila je da konačnu odluku o cijeni centralnog grijanja donosi Vlada Kantona Sarajevo.

Odobrenje Vlade FBiH po zahtjevu Energoinvesta očekuje se 12. januara 2023., sa primjenom od 1. januara 2023. godine.

Energoinvest je uvoznik gasa za Federaciju BiH. U saopštenju ove kompanije navedeno je da su od Gazprom Eksporta 9. januara dobili prodajnu cijenu gasa umanjenu za 4,98 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene gasa u prvih šest mjeseci 2022. godine bile su najviše od 2015. godine. Prema podacima Sarajevogasa cijena gasa za domaćinstva u Federaciji BiH od 1. oktobra 2022. godine je 1,375 konvertibilnih maraka po metru kubnom.

Bosna i Hercegovina gas uvozi iz Rusije, i to putem Turskog toka, plinovoda koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora i dalje prema Zapadnom Balkanu i Evropi.

BiH nema skladišta plina, pa samim tim ni rezervi u slučaju da prestane dotok iz Rusije.

U planu ima dva nova gasovoda, Novu istočnu interkonekciju i Južnu interkonekciju, ali su oba projekta u zastoju zbog političkih nesuglasica.

XS
SM
MD
LG