Dostupni linkovi

Ističe ugovor BiH sa Gaspromom, ali isporuka plina ostaje stabilna


Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević (Arhivska fotografija)

U srijedu 1. juna ističe ugovor o isporuci ruskog gasa između ruskog Gazprom Exporta i sarajevske firme Energoinvest, koja ovim energentom snabdijeva Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Snabdijevanje domaćeg tržišta plinom je uredno i bez ikakvih problema, rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Energoinvesta.

Iz ove kompanije su objasnili da se cijena gasa određuje četiri puta godišnje i da je naredna korekcija cijene planirana za 1. juli, kada će biti poznata cijena za slijedeći kvartal.

"Imajući u vidu kompletnu situaciju na svjetskom tržištu, rast inflacije u cijelom svijetu, ne bi bilo iznenađenje da cijena gasa poraste za treći kvartal 2022. godine“, rekli su iz Energoinvesta.

BiH u potpunosti zavisi od uvoznog gasa iz Rusije, koji u zemlju stiže takozvanim Turskim tokom. Gas se u BiH doprema gasovodom koji u državu ulazi u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici BiH i Srbije.

Energoinvest je pregovore o produženju ugovora sa Gasprom Exportom pokrenuo ranije, a potpisivanje novog ugovora se očekuje u narednih nekoliko dana.

Iz Energoinvesta navode da ruska kompanija ne postavlja dodatne uslove u pregovorima za produženje ugovora.

Energoinvest je uvoznik gasa za entitet Federaciju BiH, dok gas za potrošače u entitetu Republika Srpska uvozi kompanija Gas-Res iz Banjaluke.

BiH je zainteresovana za diverzifikaciju izvora i pravaca nabavke gasa, pa tako i za gas sa terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandropolisu na sjeveru Grčke, čija izgradnja je počela 3. maja 2022. godine.

Takođe se već dugo se govori i o Južnoj interkonekciji, koja bi spojila BiH sa sistemom gasovoda na jugu Hrvatske – ali i LNG terminalom na ostrvu Krku, na sjeveru Jadranskog mora. Usvajanje zakona kojim bi se regulisao ovaj projekat je trenutno u parlamentarnoj proceduri u Federaciji BiH, jednom od dva državna entiteta.

Prema podacima Agencije za statistiku, BiH je u 2020. godini uvezla oko 213 miliona metara kubnih ruskog gasa. Potrošnja gasa u energetskom sektoru iznosila je oko 60 miliona metara kubnih. U finalnoj potrošnji industrija je učestvovala sa 46 posto, domaćinstva sa oko 33 posto, a ostali potrošači sa oko 21 posto.

XS
SM
MD
LG