Dostupni linkovi

Neće biti obustave gasa iz Istočnog Sarajeva za Federaciju BiH, dogovorili entitetski ministri


Ilustrativna fotografija.
Ilustrativna fotografija.

Neće biti obustave isporuke gasa iz kompanije "Sarajevogas" Istočno Sarajevo za područje entiteta Federacija BiH, saopšteno je iz ministarstva energije, rudarstva i industrije nakon sastanka nadležnih dvije entitetske vlade (Republika Srpska i Federacija BiH).

Prethodno je tokom dana iz "Sarajevogasa" Istočno Sarajevo rečeno za RSE kako za dva dana, 31. decembra ističe ugovor o transportu gasa između sarajevske kompanije "Energoinvest" i firme "Sarajevogas" Istočno Sarajevo.

"Moram da kažem da smo uz pomoć obje entitetske vlade došli do dogovora da neće biti obustave isporuke gasa za područje Federacije BiH. U obavezi smo početkom naredne godine napraviti zajednički sastanak dva entitetska ministra energetike i dva direktora preduzeća da dogovorimo daljnje korake", navodi se u saopštenju koje potpisuje ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, 29. decembra.

Iz "Sarajevogasa" Istočno Sarajevo su tokom dana rekli da je ova firma poslala nekoliko dopisa Energoinvestu u protekla tri mjeseca upozoravajući da ugovor ističe krajem ove godine, te da je prema prijedlogu novog ugovora cijena transporta povećana sa 11,1 na 14,1 marku po transportovanih 1000 kubnih metara gasa.

Kompanija "Energoinvest" je uvoznik plina za entitet Federaciju BiH, dok plin za potrošače u entitetu Republika Srpska uvozi kompanija Gas-Res iz Banjaluke.

Poskupljenje u Sarajevogasu Istočno Sarajevo pravdaju, kako je izjavio za RSE direktor te kompanije Nedeljko Elek, "ulaganjem u sistem gasovoda".

Iz Eneregoinvesta su nakon toga poručili da su "suočeni sa jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima transportera prirodnog gasa iz Sarajevo-gas Istočno Sarajevo", te da su o tome obavijestili i Vladu Federacije BiH.

Bosna i Hercegovina u potpunosti zavisi od uvoznog gasa iz Rusije, koji u zemlju stiže "Turskim tokom".

Gas se u BiH doprema gasovodom koji u državu ulazi u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici BiH i Srbije.

Federacija BiH godišnje troši oko 250 miliona, a Republika Srpska oko 50 miliona kubnih metara gasa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG